Sfântul Pantelimon, cinstit la mănăstirea maramureşeană Petrova

Un articol de: Pr. Adrian Dobreanu - 28 Iulie 2021

Sfântul Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost cinstit cu ocazia hramului paraclisului, la demisolul noii biserici a Mănăstirii Petrova, Protopopiatul Vișeu. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La momentul chinonicului, Iulia Ioana Vlad, absolventă a Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” și elevă la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, a interpretat o cântare bisericească închinată Maicii Domnului.

„Ziua de prăznuire a sfinților, care sunt casnicii și prietenii lui Dumnezeu, prin mutarea în cereștile lăcașuri la vremea rânduită, este un prilej de mare bucurie duhovnicească. Astfel, ziua de 27 iulie a anului 305 a fost momentul când Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a suferit moarte mucenicească în timpul domniei lui Dioclețian, pentru mărturisirea lui Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

La final, protos. Agathon Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, a mulțumit ierarhului și a dăruit, din partea mănăstirii și a preoţilor slujitori, o icoană cu chipul Maicii Domnului - „Iubitoarea”.