Sfântul Serafim de Sarov, cinstit la biserica din Capitală ce are moaștele sale

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 02 Ianuarie 2022

Credincioşii Bisericii „Sfân­tul Nicolae”-Tabacu din sectorul 1 al Capitalei l-au cin­s­tit duminică, 2 ianuarie, pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov. Slujba Privegherii pentru pomenirea acestui cuvios rus a fost săvârşită sâmbătă, de la ora 17:00, iar duminică slujitorii au citit Acatistul Sfântului, după care au săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele ieromonah Gheorghe Iordan, vieţuitor la Mănăstirea Căldăruşani din Arhiepiscopia Bucureştilor, a rostit un cuvânt de învăţătură despre Duminica dinaintea praznicului Botezului Mântuitorului Hristos şi despre felul în care Cuviosul Serafim i-a învăţat pe contemporani importanţa rugăciunii neîncetate spre dobândirea harului Duhului Sfânt.

Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu, unde participă la slujbe şi credincioşii ortodocşi ruşi din Bucureşti, a primit o părticită din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de la Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în luna noiembrie a anului 2017, după ce aceasta fusese adusă în România de Patriarhul Kiril al Moscovei.

Sfântul Serafim este pomenit în calendarul Bisericii Ortodoxe de două ori pe an, pe 2 ianuarie, data mutării sale la Domnul, şi pe 19 iulie, ziua canonizării sale din anul 1903. Moaştele Cuviosului Serafim se află la mănăstirea de maici Diveevo, regiunea Novgorod, Federaţia Rusă.