Sfinții Martiri Năsăudeni prăznuiți în ținutul natal

Un articol de: Darius Echim - 14 Noiembrie 2024

În ziua de prăznuire a Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, marți, 12 noiembrie, Mănăstirea „Sfânta Treime” din Bichigiu, județul Bistrița‑Năsăud, şi‑a cinstit ocrotitorii.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s‑a aflat în mijlocul obștii monahale, în cadrul căreia paraclisul este pus sub ocrotirea Sfinților Martiri Năsăudeni, Sfântul Atanasie Todoran fiind originar din localitatea Bichigiu.

În paraclisul mănăstirii, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Mărturisitori pentru Hristos”, pornind de la versetele scripturistice „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi‑voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32‑33). Ierarhul a vorbit despre modelul de credință mărturisitoare al Sfinților Martiri Năsăudeni.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru‑Daniel Maxemiuc. La chinonic, eleva Melisa Tomoiagă a cântat balada lui Moș Tănase Todoran, iar Cornelia Bodescu a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l‑a felicitat pe protopopul Năsăudului, preotul Ovidiu Sermeșan, cu prilejul zilei de naștere. Părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Pentru sprijinul oferit în procesul de rectitorire a așezământului monahal, ierarhul i‑a oferit Iulianei Cristina Sălcudean cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru mireni. Au mai primit distincţii Ovidiu Mureșan şi Macedon Scurtu, iar copiilor și tinerilor prezenți le‑a oferit cărți duhovnicești.

Ierarhul a vizitat apoi șantierul noii bisericii, cu hramul „Sfânta Treime”. În prezent, lăcașul de cult este construit și acoperit, fiind pregătită schela pentru etapa de tencuire.