Sfinţire de lucrări la biserica din Zăbrani

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 11 Noiembrie 2013
Duminica a XXV-a după Rusalii (a Samarineanului milostiv) a constituit o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Zăbrani, din cadrul Protopopiatului Lipova. 
 
Sărbătoarea de aleasă trăire spirituală a fost încununată de venirea în această parohie a Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de înfrumuseţare exterioară şi interioară a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, precum şi noul iconostas, mobilierul şi pardoseala de marmură din lăcaşul de cult. În dimineaţa zilei, Întâistătătorul Eparhiei Aradului a fost întâmpinat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Crinel Onea, protopopul Lipovei, numeroşi copii purtând costume naţionale oferindu-i Înaltpreasfinţiei Sale frumoase buchete de flori, exprimând astfel o dragoste fiască şi o deosebită preţuire. 
 
După cuvântul de bun venit adresat de către protopopul locului, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit pentru invitaţie, precum şi pentru primirea călduroasă, accentuând faptul că a păşit într-o parohie de frunte a Arhiepiscopiei Aradului, cu oameni vrednici şi muncitori, unde printr-o bună conlucrare a preotului cu organismele parohiale şi, totodată, cu oficialităţile locale şi judeţene ale statului, s-a reuşit realizarea lucrărilor de înfrumuseţare şi împodobire a lăcaşului de cult, ca moştenire lăsată de înaintaşi. În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, la momentul respectiv, Înaltpresfinţitul Timotei a ţinut cuvântul de învăţătură având ca temă „Viaţa veşnică prin comuniunea tuturor celor care cred în Biserică“, după pericopa apostolică de la Efeseni 4, 1-7, precum şi pericopa evanghelică de la Luca 10, 25-37, despre pilda samarineanului milostiv. 
 
Pentru întreaga sa activitate administrativ-gospodărească şi pentru activitatea parohială susţinută pe toate planurile, la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Teodor Farcaş a fost hirotesit iconom-stavrofor. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de către corul bărbătesc din Parohia Bata, condus de preotul Vasile Florin Matei. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o are şi faţă de această parohie, şi pentru distincţia oferită, făgăduind că, aşa cum a făcut-o şi până acum, va purta în suflet crucea cu demnitate şi credinţă. Frumoasa zi de aleasă sărbătoare din Parohia Zăbrani s-a încheiat cu o agapă creştinească, ce a avut loc la Căminul cultural din comuna Zăbrani. 
 
Spre seară, Înaltpreasfinţia Sa a poposit în Parohia Pilu, Protopopiatul Arad, unde în fruntea soborului de preoţi a săvârşit Taina Sfântului Maslu, vorbind la final credincioşilor prezenţi despre hramul bisericii şi însemnătatea alegerii lui.