Sfințirea apei de Botezul Domnului în eparhii din Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 08 Ianuarie 2024

Praznicul împărătesc al Bobotezei a fost sărbătorit cu bucurie sâmbătă, 6 ianuarie, în eparhii din Muntenia și Dobrogea. Ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie și rânduiala Sfințirii Mari a apei, binecuvântându-i pe credincioși prin stropire cu Agheasmă Mare, respectându-se, totodată, în orașele de la mare și malul Dunării tradiția aruncării și recuperării crucii din apă.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhi­episcopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, împreună cu soborul slujitor, a mers în procesiune pe platoul din fața lăcașului de rugăciune, unde în prezența a numeroși credincioși din municipiu a oficiat Sfințirea Mare a apei, se arată pe ­arhiepiscopiatargovistei.ro. La final, cei prezenți au fost binecuvântați cu apă sfințită și au primit în dar Agheasma Mare în sticle special pregătite.

În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat importanța spirituală și misionară a acelui eveniment unic și extraordinar al Botezului Domnului: „Botezul înseamnă intrarea oamenilor în familia lui Dumnezeu, fiindcă prin el se sădește în om, cu puterea harului, chipul lui Dumnezeu, acea esență de frumusețe, de bine și de adevăr. De aceea, Sfântul Ioan Botezătorul a avut importantul rol de a pregăti începutul activității publice a Mântuitorului și de a prefigura Botezul creștin, îndemnând mereu la transfigurare”.

Constanța

La Constanța, sărbătoarea Botezului Domnului a început la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujbă, clerul și credincioșii au pornit în procesiune spre Portul Constanța, unde ierarhul a săvârșit Sfințirea Mare a apei. Peste 200.000 de sticle cu agheasmă au fost oferite apoi credincioșilor, informează TRINITAS TV.

Potrivit tradiției, ierarhul a aruncat în apa mării trei cruci. Cei care le-au recuperat au fost binecuvântați de Înaltpreasfinția Sa și au primit în dar câte o icoană.

Duminică, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol, care și-a sărbătorit ocrotitorul.

Curtea de Argeș

La noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, Sfânta Liturghie din ziua praznicului Bobotezei a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În continuare, potrivit tradiției, soborul de clerici și credincioșii au mers în procesiune spre izvorul Mănăstirii Curtea de Argeș, unde a fost oficiată Sfințirea Mare a apei, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

A doua zi, de sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Pitești, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Slobozia

Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Volna din Călărași. În cuvântul de învă­țătură, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța praznicului împărătesc: „Suntem martorii unei minuni. Apa cea care ne dă viață și dă viață naturii devine izvor de sănătate, de putere spirituală. Apa aceasta devine nestricăcioasă și ne oferă putere, fiind un ajutor deosebit în lupta noastră cu cel viclean. Să folosim puterea Aghesmei Mari stropindu-ne casele și folosind-o în momentele grele de ispită și încercări din viața noastră”.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a săvârșit slujba Sfințirii Mari a apei, urmată de o procesiune spre malul Dunării, la care au participat credincioși și reprezentanți ai autorităților locale și centrale. Aici i-a binecuvântat pe cei prezenți și a aruncat o cruce în apă, care a fost recuperată de un tânăr, se arată pe sfesc.ro.

A doua zi, Preasfințitul Părinte Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Slobozia. În cuvântul rostit a vorbit despre începutul lucrării de propovăduire a Mântuitorului Hristos, se arată pe același site.

Giurgiu

La vechea Catedrală Episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în ziua Bobotezei de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, acesta oficiind apoi și Sfințirea Mare a apei în curtea lăcașului de rugăciune.

În continuare, slujitorii și credincioșii au mers în procesiune până la malul Dunării, unde dintr-un loc special amenajat ierarhul a aruncat o cruce de lemn în apă, care a fost recuperată de un tânăr. La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, se arată pe pagina de Facebook a eparhiei.

Tulcea

Praznicul împărătesc al Bobotezei a fost sărbătorit sâmbătă, 6 ianuarie, și la Catedrala Episcopală din Tulcea. Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, în fața sfântului lăcaş, a fost oficiată și Sfințirea Mare a apei, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial.

În continuare, ierarhul a mers pe faleza „Ivan Patzaichin” din Tulcea, unde a săvârșit Sfințirea Mare a apei și a aruncat în apele Dunării o cruce frumos împodobită cu busuioc. Conform tradiției, mai mulți tineri din partea ISU, Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Tulcea au sărit în apele reci ale Dunării pentru a o recupera.

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei din Malcoci, Protopopiatul Tulcea. În aceeași zi a vizitat și ruinele bisericii germane „Sfântul Gheorghe” din localitate.