Sfințirea Așezământului medical „Sfinții Brâncoveni” din Brașov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 19 Feb 2024

În Duminica a 17-a după Rusalii, Înaltprea­sfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Brașov-Barițiu și a sfințit la final Așezământul socio-medical „Sfinții Martiri Brâncoveni” al comunității parohiale.

Credincioșii bisericii brașovene au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, iar, la final, preotul misionar responsabil cu activitățile de tineret la nivelul Protopopiatului Brașov, Nicolae Sebastian Moșoiu, a fost hirotesit duhovnic, informează Mitropolia Ardealului.

Cuvântul de învățătură al ierarhului a avut ca temă centrală puterea rugăciunii pentru aproapele nostru, având ca exemplu femeia cananeeancă din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în această duminică.

„Pentru a putea călători împreună cu Hristos, avem nevoie de o credință smerită, credința ca virtute, credința ca o stare care te ridică și te apropie de Dumnezeu, nu de o simplă acceptare a existenței lui Dumnezeu, ci de o dăruire a noastră lui Dumnezeu. A doua virtute este smerenia, pentru că această credință a noastră, dacă nu era întărită de smerenie, ea nu ar fi fost primită de Mântuitorul Hristos. A treia învățătură pe care o reținem din Pilda femeii cananeence este faptul că ea a insistat, nu a tăgăduit, nu s-a mândrit, nu a spus că și noi suntem cei care avem dreptul, cum spunem noi astăzi că avem drepturi, ci a zis: «Adevărat, dar și noi suntem cei care gustăm din fărâmiturile care cad de la masa lui Dumnezeu». […] Dar cel mai important lucru este, și învățăm de la femeia cananeeancă, că trebuie să ne rugăm pentru alții. Dacă tu ceri de la Dumnezeu pentru altul, nu rămâne Dumnezeu dator nici față de tine și îți dă ție ceea ce ai nevoie, pentru că tu ai cerut lui Dumnezeu ceea ce avea nevoie semenul tău. Fie că e fiul tău, aproapele tău, fie că este un aproape în sensul duhovnicesc, al celui pe care l-a trimis Dumnezeu în fața ta sau în viața ta, ca să poți mântui împreună cu el”, a spus ierarhul.

Asistență medicală gratuită

IPS Mitropolit Laurențiu a oferit după Sfânta Liturghie mai multe distincții. Astfel, Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” pentru laici a fost dat doctorului Mircea Preda pentru donarea unui ecograf Așeză­mântului socio-medical „Sfinții Mărturisitori Brâncoveni”, iar prof. univ. dr. Daniela Moșoiu i-a fost oferit Ordinul „Anastasia Șaguna”. Diplome de apreciere au fost înmânate medicilor care vor da consultații și tratamente în așeză­mântul socio-medical.

Ierarhul a sfințit clădirea așezământului socio-medical unde, după cum a explicat preotul paroh, conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu, sunt amenajate cabinete medicale, o sală multifuncțională și de consiliere duhovnicească, psihologică, kinetoterapie, fizioterapie pentru persoane cu dizabilități, iar aici opt medici până acum și-au arătat disponibilitatea de a oferi gratuit asistență medicală.

O slujbă de pomenire a fost săvârșită de ierarh și de soborul slujitor pentru Mitropolitul Dositei al Țării Românești, pentru descendenți ai Sfinților Mărturisitori Brâncoveni și toți cei care sunt înmormântați în cimitirul bisericii bra­șovene.