Sfințirea paraclisului Mănăstirii „Sfânta Treime” din Drăgănești‑Vlașca

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 22 Septembrie 2024

Astăzi, 22 septembrie, Înalt­prea­sfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Prea­sfin­țitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, au sfințit paraclisul Mănăstirii „Sfânta Treime”, din localitatea Drăgănești Vlașca, judeţul Teleorman, aflat sub ocrotirea Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina. Cu această ocazie a fost adusă racla ce păstrează un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, de la Biserica Zlătari din Bucureşti.

Ziua de duminică a debutat într-o atmosferă de aleasă bucurie duhovnicească cu săvârșirea slujbei de sfințire a paraclisului din cadrul complexului monahal, urmat apoi de săvârșirea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al mănăstirii. Din soborul slujitorilor au făcut parte: părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului; părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator și Exarhul mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele ierodiacon Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal; părintele Constantin Dina, protopop de Videle; părintele Mircea Ionescu, protopop de Roșiori de Vede; părintele Cris­tian Ioana, protopop de Turnu Măgurele; părintele Sorin Marian Nistor, protopop de Alexandria, și părintele Florin-Ovidiu Constantin, de la Parohia Zlătari din București.

În cuvântul de învățătură, Înalt­prea­sfințitul Părinte Varsanufie a explicat înțelesurile textului evanghelic din Duminica a 18-a după Ru­salii (Pescuirea minunată - Luca 5, 1-11). „Această minune săvârșită de Hristos Domnul ne arată cum fapta Mântuitorului a determinat o cotitură în viaţa unor simpli pescari, făcându-i să-şi părăsească meseria lor şi să devină slujitori ai lui Dumnezeu, ai oamenilor şi ca Apostoli propovăduitori ai Legii evanghelice. Dezamăgirea și tristețea le-au fost înlăturate de pe chip în momentul în care a intervenit Dumnezeu. Prin aceasta, Hristos ne învață că, înainte de a ne propune săvârșirea unui lucru bun, să nu ne bizuim doar pe forțele proprii, ci să-L rugăm pe Însuși Dumnezeu, cerându-I ajutorul. Iubirea lui Dumnezeu față de om este una dintre temele fundamentale ale religiei creștine și este adesea descrisă ca fiind nemărginită, necondiționată și eternă. Această iubire divină nu este rezervată doar celor drepți, ci este oferită tuturor oamenilor. Dumnezeu Își arată iubirea și prin iertarea păcatelor, prin îndurarea Sa față de cei care greșesc și prin chemarea constantă la pocă­ință. Un alt aspect important este și rugăciunea, fiindcă prin rugăciune, dar și prin Sfintele Taine, Dumnezeu este aproape de oameni, sprijinindu-i și ghidându-i pe calea dreaptă”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Galaction, a mulțumit tuturor celor care de-a lungul timpului au sprijinit Mănăstirea „Sfânta Treime”, exprimându-şi bucuria pentru evenimentul din această zi. „Se cuvine să aducem mulțumire și slavă lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, care întruneşte ostenelile de mai mulţi ani pentru construcţia şi amenajarea acestui paraclis. Să nu uităm că biserica reprezintă pentru noi o tindă a Raiului şi o poartă a cerului, după cum o descriu Sfinţii Părinţi. Aici suntem chemaţi, prin glasul clopotelor, să venim la rugăciune, și tot aici găsim alinarea sufletelor noastre pentru suferinţele pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi. Se cuvine să mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiindcă un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian, de la Biserica Zlătari din Bucureşti, a ajuns în aceste zile pe meleaguri teleormănene, pentru ca toți credincioșii și pelerinii să se închine la cinstitele sale moaște, pentru a primi binecuvântarea sfântului”.

Preasfinţitul Părinte Galaction a oferit mai multe distincţii de vrednicie celor care s-au remarcat în sprijinirea ridicării şi amenajării paraclisului sfinţit.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Pantocrator”.