Simpozion naţional la Mănăstirea Arnota

Un articol de: Arhidiacon Ioan Liviu Găman - 08 Aprilie 2014

Mănăstirea vâlceană Arnota din comuna Costeşti, străveche vatră de spiritualitate şi cultură românească, a găzduit sâmbătă, 5 aprilie, mai multe manifestări spiritual-culturale închinate domnitorilor Ţării Româneşti Matei Basarab şi Sfântul Constantin Brâncoveanu. Evenimentul a fost marcat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi coordonat de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, evenimentul a reunit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi stareţi şi stareţe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoţi, demnitari, oameni de cultură, profesori şi elevi.

Manifestările sunt prilejuite de împlinirea a 360 de ani de la trecerea la cele veşnice a voievodului Matei Basarab şi 300 de ani de la martiriul familiei unui demn urmaş al său în scaunul domnesc al Ţării Româneşti, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate Anului omagial euharistic şi  Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română. Sărbătoarea comemorativă a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în prezenţa IPS Părinte Mitropolit Irineu, în biserica mănăstirii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, ctitoria domnitorului Matei Basarab. După Sfânta Liturghie întreg soborul de slujitori a săvârşit Parastasul pentru voievodul Matei Basarab, la împlinirea a 360 de ani  de la trecerea sa la Domnul. Răspunsurile la strană au fost date de către corala maicilor „Sfântul Grigorie Decapolitul“ de la Mănăstirea Bistriţa Olteană.

De la ora 11:30, în paraclisul mănăstirii s-a desfăşurat Simpozionul naţional „Spiritualitatea şi cultura română în timpul domniilor lui Matei Basarab şi a Sfântului Constantin Brâncoveanu“,  eveniment ce descoperă lucrarea ctitoricească a celor doi domnitori români care au devenit răspunzători de pacea, apărarea şi buna chiverniseală a ţării.

Eveniment de înaltă ţinută academică

Evenimentul s-a bucurat de participarea IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, gazda întâlnirii. Au mai fost prezenţi la întrunire ministrul secretar de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, academicianul Dinu Săraru, Academia Oamenilor de Ştiinţă,  Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, deputatul Aurel Vlădoiu, reprezentantul domnului Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

În deschiderea simpozionului PS Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de întâmpinare şi a prezentat evenimentul. În continuare, potrivit programului, ierarhii, demnitarii şi cercetătorii prezenţi la eveniment au rostit alocuţiuni pe marginea temei simpozionului. În acest context, au fost prezentate următoarele prelegeri: „Voievodul Matei Basarab - ctitor de lăcaşuri sfinte“ - prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Vâlcea, „Cultura bisericească în Oltenia în timpul domnitorilor Matei Basarab şi Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu“ - pr. lect. univ. dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, şi „Domnitorii Matei Basarab şi Sfântul Constantin Brâncoveanu -  protectori ai Ortodoxiei universale“ - pr. prof. George Pomeneşte de la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea.

În cadrul întrunirii, deputatul Aurel Vlădoiu, reprezentantul guvernatorului Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, a prezentat Medalia Jubiliară „Matei Basarab - 360 de ani de trecerea sa la cele veşnice (1654-2014)“ şi a evidenţiat contribuţia pe care instituţia amintită a manifestat-o constant faţă de aşezămintele monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, dar mai cu seamă faţă de Mănăstirea Arnota.

Partea a doua a manifestării spiritual-culturale a fost dedicată lansării a două volume apărute în anul 2014 la Editura „Sfântul Antim Ivireanul“ a Arhiepiscopiei Râmnicului. Prima lucrare, „Viaţa Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu şi a celor împreună pătimitori cu dânsul“, apărută sub semnătura IPS Părinte Gherasim, este o reeditare a volumului cu acelaşi titlu apărut în anul 2001 la Editura Episcopiei Râmnicului. Cea de-a doua lucrare, intitulată „Între bucuria vieţii şi darul nemuririi - Sfinţii Martiri Brâncoveni“, a apărut în luna martie 2014 sub semnătura PS Părinte Emilian Lovişteanul. Ambele apariţii editoriale vin să pună în lumină în chip monografic aspecte din viaţa, activitatea, martiriul şi canonizarea Sfinţilor Brâncoveni, spre o mai bună cunoaştere şi cinstire a lor de către binecredincioşii creştini ai Bisericii lui Dumnezeu.

Conferinţe duhovniceşti la Râmnic

Vineri, 4 aprilie, Sala „Iosif Episcopul“ din cadrul Aşezământului pastoral-social „Sfântul Ierarh Calinic“, aflat în incinta Centrului eparhial, a găzduit cea de a treia conferinţă din seria întâlnirilor duhovniceşti ce se desfăşoară în Arhiepiscopia Râmnicului pe perioada Postului Mare, în cadrul proiectului „Spovedania, Euharistia şi martirajul în viaţa Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos“. Prelegerea cu tema „Acrivie şi pogorământ în aplicarea Sfintelor canoane la Taina Spovedaniei“ a fost susţinută de către protosinghelul Ghenadie Gogu, preot şi duhovnic al Mănăstirii Dintr-un Lemn.

Ultima conferinţă din seria întâlnirilor duhovniceşti ce se desfăşoară în Arhiepiscopia Râmnicului pe perioada Postului Mare, cu tema „Fiul Risipitor - model de pocăinţă. O perspectivă liturgico-pastorală“, a fost susţinută de către pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.