Simpozionul „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, la Timișoara

Data: 08 Noiembrie 2023

La Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, din capitala Banatului, s-a desfă­șurat în perioada 5-7 noiembrie simpozionul „Istorie, Cultură și Spiritualitate în Banat”, ediția a II-a. Tema din acest an a fost „150 de ani de la înveșnicirea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului, la care au participat academicieni, profesori universitari, teologi și laici, istorici, cercetători, preoți, a avut loc în sala de festivități a noului Centru pentru tineret din incinta Reședinței mitropolitane. În debutul acestei manifestări științifice, Corul studenților teologi din Timișoara a susținut un minirecital de cântări bisericești.

După cuvântul de bun-venit adresat partici­pan­ților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a creionat profilul teologic, cultural, social și național al Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și rolul important pe care l-a avut Mitropolitul Nicolae Corneanu în viața bisericească a Mitropoliei Banatului. Despre personalitatea complexă a Mitropolitului Nicolae a vorbit și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Comunicările în plen au fost susținute de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Aradului, acad. Ioan Bolovan, Cluj-Napoca, și acad. Ion Păun Otiman, președinte de onoare al filialei Timișoara a Academiei Române.

În continuare, lucrările s-au desfășurat pe trei secțiuni: Secțiunea I-a, „150 de ani de la înveșni­ci­rea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna”; Secțiu­nea a II-a, „100 de ani de la nașterea Mitropolitului Nicolae Corneanu”; Secțiunea a III–a, „Istorie Eclesiastică Bănățeană”.

Organizatorii evenimentului au fost Mitropolia Banatului, filiala Timișoara a Academiei Române, Asociația cultural-filantropică „Ioan Oprea” Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș; acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul „Tim Cultura 2023”, conform mitropolia-banatului.ro.