Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Aradului

Un articol de: Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada - 19 Ianuarie 2024

La Centrul eparhial din orașul Arad a avut loc joi, 18 ianuarie, Sinaxa monahală a stareților și sta­rețelor mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Aradului. Sinaxa s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

În cadrul sesiunii inaugurale, ­Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a salutat prezenţa părinţilor consilieri de la Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, evidenţiind dimensiunea practică de conlucrare dintre protopopiate, parohii şi mănăstiri spre soluționarea problemelor curente.

Anul 2023 nu a fost lipsit de semne de nădejde din care să germineze în continuare dinamismul vieții monahale de obște în această regiune de țară, cu tradiție de viață monahală milenară neîntreruptă. A fost acordată cea mai înaltă distincție eparhială, Crucea ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, celor mai vechi părinți din obștea Mănăstirii Hodoș-Bodrog, părintele arhim. Nestor Iovan, fost stareț, precum și părintele protos. Modest Lombrea, maestru al artei veșmântului bisericesc, ambii cu o viețuire și activitate bogată de peste patru decenii în această mănăstire.

Programul sinaxei a continuat prin evidenţierea dimensiunilor misionare ale vieţii monahale prin prezentarea de către părinţii stareţi şi maicile stareţe a unei sinteze a activităților liturgice, gospodăreşti, sociale și culturale ale mănăstirilor și schiturilor. 

Dimensiunea culturală a fost reliefată prin dezbateri tematice coordonate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, referitoare la proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024 în Patriarhia Ortodoxă Română: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfin­ților tămăduitori fără de arginți”. Au sus­ținut referate tematice dedicate Anului omagial și comemorativ 2024 în Patriarhia Română: protosinghelul Agapie Corbu, starețul Schitului „Buna Vestire” din Almaș; arhimandritul Ilarion Tăucean, starețul Mănăstiri Feredeu; protosinghelul Grigorie Timiș, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog. 

La finalul sinaxei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei ­şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crișa­nul au mulțumit tuturor stareţilor şi stareţelor mănăstirilor şi schi­turilor din Eparhia Aradului ­
pentru activitatea depusă în anul 2023, pentru prezenţa şi conlucrarea în cadrul Sinaxei monahale, dorindu-le ­împlinirea cu succes a tuturor activităţilor propuse pentru anul în curs.