Sinaxă monahală în Episcopia Devei şi Hunedoarei

Un articol de: Cătălin Ungureanu - 27 Iunie 2024

La Mănăstirea Prislop a avut loc miercuri, 26 iunie, Sinaxa stareților și starețelor de la mănăstirile și schiturile din Episcopia Devei și Hunedoarei, în prezența Prea­sfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și a Prea­sfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. După rugăciunea de început, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a dat citire textului conferinței cu titlul „Monahul - chip al Cincizecimii”, prelegere în care arhimandritul Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a subliniat trei aspecte principale ale culturii monahale: paza făgădu­ințelor, plânsul neîncetat și chemarea neîntreruptă a numelui Domnului Iisus, care fac ca monahul să fie un chip al Învierii și al Cincizecimii.

În continuare, părintele Zaharia Zaharou a răspuns întrebărilor primite de la stareții și starețele din eparhia hunedoreană. Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a adresat, la final, un cuvânt de mulțumire arhimandritului Zaharia Zaharou pentru învățăturile duhovnicești, maicii starețe Veniamina Lazăr și obștii Mănăstirii Prislop pentru găzduire și tuturor celor prezenți la sinaxa monahală. La final, cei prezenți s-au închinat la crucea ce străjuiește mormântul marelui duhovnic, părintele Arsenie Boca, aflat în cimitirul așezământului monahal. 

Conferinţă la Deva

La Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, a avut loc marţi, 25 iunie, în prima zi a manifestării religios-culturale intitulată „Zilele credin­ței și culturii la Deva”, ediția a 9-a, conferinţa „Setea după veșnicia lui Dumnezeu biruiește chiar și ame­nințarea morții”, susţinută de arhim. Zaharia Zaharou. La confe­rință au participat ierarhii hunedoreni, preoți, monahi, monahii și credin­cioși din eparhie.