Sindicaliştii cer majorări salariale

Data: 16 Decembrie 2022

Sindicaliştii din învăţământ au prezentat, în această săptămână, mai multe propuneri de majorări salariale pentru personalul ­didactic, nedidactic şi auxiliar, obţinând din partea Executivului mai multe promisiuni. Pe par­cursul a trei zile, sute de angajaţi din educaţie, în majoritate personal nedidactic, au protestat în faţa Parlamentului României şi a prefecturilor din ţară.

Nemulţumirile personalului nedidactic sunt legate în special de neaplicarea în integralitate a prevederilor Legii nr. 153/2017, „în condiţiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariaţi sunt cuprinse între 1.700 şi 2.200 de lei”, după cum transmite Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Neacordarea sporului pentru condiţii de muncă, „spor de care beneficiază salariaţii din alte sectoare bugetare cu funcţii similare”, neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru, inexistenţa normativelor de personal, nedecontarea navetei şi neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflaţiei sunt alte nemulţumiri ale sindicaliştilor. Acestora li se adaugă neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, „aşa cum prevede Legea nr. 1 din 2011”, în 2023 educaţia urmând să primească o alocare financiară de 3,2% din PIB, din care 2,1% prin Ministerul Educaţiei şi 1,1% prin autorităţile locale şi pentru învăţământul superior.

„Guvernanţii trebuie să înţeleagă faptul că un venit de 1.700-2.200 de lei, lunar, cât au colegii noştri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supravieţuiască în aceste vremuri în care preţurile la utilităţi şi la produsele de larg consum sunt scandalos de mari”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, citat de Agerpres.

Reprezentanţii FSLI s-au întâlnit în această săptămână cu mai mulţi miniştri, inclusiv cel al educaţiei, Ligia Deca, şi cu premierul Nicolae Ciucă. Acesta din urmă „a promis că va analiza posibilitatea aplicării integrale, în perioada următoare, a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic și auxiliar (cei care nu au atins nivelul maxim). Totodată, se analizează variantele prin care se va aplica Regulamentul pentru condiții vătămătoare și sectorului de educație”, după cum au transmis, într-un comunicat, sindicaliştii din învăţământ. Aceştia au mai spus că s-a discutat despre posibilitatea acordării „unor majorări salariale celor care ocupă funcții de conducere (directori, secretari, contabili etc.) care nu au primit nici o majorare salarială în ultimii ani, pentru că au atins nivelul maxim”. FSLI a mai transmis că premierul Nicolae Ciucă „a promis că actualele inechități salariale trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare”. 

Prezent la discuţiile cu oficialii Guvernului a fost şi Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, acesta apreciind că întâlnirea a fost una „foarte bună”, el solicitând o majorare salarială de minimum 15% pentru întreg personalul din învăţământ. 

Executivul a transmis, într-un scurt comunicat, că „se analizează o formulă de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației, în corelare cu importanța strategică acordată învățămân­tu­lui”. Anterior discuţiilor cu sindica­liş­tii, ministrul educaţiei, Ligia Deca, transmitea, în Parlament, că „sa­lariul unui profesor debutant din învăţământul preuniversitar va creşte în 2023, în medie, cu 7,31%”. (O. N.)