Situații în care pensionarii vor depune Declarația Unică
Declaraţia 212 - Declaraţia Unică, care trebuie depusă de cei care au realizat venituri în plus față de cele salariale, a fost actualizată, la începutul anului, astfel încât să includă modificările fiscale apărute în 2020 și în 2021. Printre noutăți se numără introducerea indemnizaţiilor de ajutor în pandemie în categoria veniturilor care trebuie declarate, deci incluse în Declarația Unică.
Declaraţia Unică va trebui depusă la ANAF până la 25 mai atât de persoanele fizice care au realizat venituri sau pierderi în România sau în străinătate, cât şi de noi categorii de contribuabili, respectiv pensionari, persoane fizice care au primit indemnizaţii de ajutor în pandemie, potrivit unei analize realizate de specialiştii EY România.
Totodată, Declaraţia Unică va trebui depusă şi de către persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală.
„De reţinut că Declaraţia a fost modificată, la începutul anului, astfel încât să includă modificările fiscale apărute pe finalul anului 2020 sau în 2021”, se menţionează în documentul citat de Agerpres.
Una din modificările din Declaraţie constă în introducerea unei subsecţiuni distincte pentru declararea, în anumite situaţii, a veniturilor reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje obţinute din străinătate.
Declaraţia Unică din 2022 cuprinde, de asemenea, şi o secţiune distinctă pentru ca persoanele care au primit în timpul pandemiei indemnizaţii de sprijin pentru activitate întreruptă, cele acordate în perioada octombrie - decembrie 2021 în baza OUG 111/2021, să poată declara veniturile.
Şi pensionarii trebuie să depună Declaraţia în anumite condiţii. Mai exact, aceştia nu sunt scutiţi de depunerea Declaraţiei Unice şi plata dărilor fiscale dacă obţin, pe lângă pensie, venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), din chirii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care venitul net se stabileşte în sistem real etc. Dacă au obţinut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească dările aferente până la 25 mai.
Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%.
De asemenea, pensionarii datorează contribuţii la sănătate, dacă veniturile obţinute pe lângă pensie depăşesc într-un an 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din proprietate intelectuală nu se datorează CASS.
„Pentru că a rămas puţin timp până la data oficială de depunere, ar fi momentul să verificaţi sursele de venit şi să completaţi Declaraţia Unică, dar şi să faceţi plata”, recomandă specialiştii. (C. Z.)