Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Schitul Turţ Băi

Un articol de: Pr. Adrian Dobreanu - 09 August 2019

Marți, 6 august 2019, cu începere de la ora 17,00, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Mara­mu­reșului și Sătmarului, a săvârşit Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Turț Băi, Protopopiatul Oaș.

Cu acest prilej ierarhul a binecuvântat noua troiță de lemn care este amplasată în curtea interioară a lăcașului de cult, a cărui stareță este monahia Teofana Costea.

În 29 aprilie 2007 a fost pusă piatra de temelie a acestui așezământ de către Prea­sfin­țitul Părinte Iustin Sigheteanul, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului. La început s-a construit clopotnița și un Altar de vară. În primăvara anului 2014 a venit de la Mănăstirea Cășiel monahia Teofana Costea împreună cu încă două maici care sunt din Țara Oașului, și astfel a început viața monahală la Turț. 

S-a construit un Paraclis de lemn, frumos amenajat în interior cu icoane, unde se oficiază sfintele slujbe. Acum este în construcție o casă monahală de zid, ce are parter, un nivel și o mansardă și va cuprinde trapeza, bucătăria, un atelier de croitorie și chiliile.