Slujire a Episcopului Hușilor în Irlanda

Un articol de: Silviu Dascălu - 08 Feb 2022

Duminică, 6 februarie 2022, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Columba”, din Dublin, Irlanda. După Sfânta Liturghie a oficiat și slujba de pomenire la doi ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Godfrey O’Donnell, un mare filantrop.

În omilia rostită după citirea pasajului evanghelic care relatează vindecarea fiicei femeii cananeence, ierarhul Hușilor a vorbit despre atitudinea acesteia în fața aparentului refuz al Domnului, remarcând inteligența sa, izvorâtă din credință, informează Biroul de presă eparhial. De asemenea, a evidențiat ceea ce putem învăța din exemplul femeii cananeence:

„Femeia cananeeancă nu a fost obraznică. Nu s-a supărat când, în aparență, Hristos a refuzat-o. A fost inteligentă și a rămas statornică în dorința ei de a primi vindecare pentru fiica sa.
Omul deștept nu este niciodată obraznic. Obrăznicia merge mână în mână cu prostia. Omul obraznic este și prost (100%).

Omul inteligent, chiar și atunci când este jignit, disprețuit sau batjocorit, are resursele sufletești de a converti acea situație în ceva care este în favoarea lui.

Așa a făcut femeia cananeeancă. Ea nu s-a supărat că Hristos a asemănat-o cu câinii. În smerenia și inteligența ei, a avut puterea de a-I da o replică lui Hristos încât Acesta să Se minuneze de credința ei”.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a oficiat slujba de pomenire, la doi ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Godfrey O’Donnell.

Părintele Godfrey O’Donnell a fost primul preot ortodox irlandez ce a aparținut jurisdicțional de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Fost membru al ordinului iezuit s-a convertit la Ortodoxie, a fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif și a sprijinit fundamental comunitatea ortodoxă românească din Irlanda.

Părintele Godfrey a trecut la cele veșnice la data de 14 februarie 2020, iar slujba de înmormântare a fost săvârșită pe 17 februarie 2020, de către Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif.

 În acel context, ierarhul Hușilor l-a numit pe părintele Godfrey „îngerul pământesc al românilor ortodocşi din Dublin”, subliniind sprijinul pe care acesta l-a oferit românilor stabiliți în Irlanda.

Sâmbătă, 5 februarie 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a slujit Sfânta Liturghie la Centrul misionar cultural „Sfântul Ioan Botezătorul” din Dublin.