Slujire arhierească la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus
În Duminica dinaintea marelui praznic al Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în paraclisul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.
Credincioşii din localităţile aflate în apropierea mănăstirii de la poalele Munţilor Făgăraş, dar şi pelerini din alte părţi ale ţării au participat la Sfânta Liturghie arhierească, respectând măsurile de siguranţă sanitară impuse de autorităţi în această perioadă de pandemie cu noul coronavirus.
Monahii de la Sâmbăta de Sus au dat răspunsurile liturgice şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru sănătate şi pentru ocrotire cerească. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat pe credincioşi să continue pregătirea duhovnicească din această perioadă de post, pentru a întâmpina praznicul Naşterii Domnului. Ierarhul a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei citite în această duminică pregătitoare pentru praznicul Crăciunului.
„Duminica aceasta se numeşte «Duminica Părinţilor după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos». Noi ştim că Mântuitorul Iisus Hristos, Mesia Cel aşteptat, a fost Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, dar Dumnezeu S-a făcut Om şi pentru ca noi să-L cinstim complet, ca Dumnezeu-Omul. Iată că în duminica aceasta ni se arată genealogia vieţii Mântuitorului Iisus Hristos. S-a urmărit această evidenţă de nume într-o ordine, de trei ori câte 14 generaţii. Aceste cifre nu sunt folosite întâmplător. (…) A urmărit Dumnezeu aceste generaţii în aşa fel încât omul să ajungă la o desăvârşire, iar Maica Domnului să fie pârga creaturii, cea mai aleasă făptură din care a luat trup Fiul lui Dumnezeu. De aceea şi naşterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost una supranaturală. Duminica aceasta este şi un ajun pregătitor, o duminică pregătitoare, pentru că Sfânta Evanghelie ne şi aminteşte anticipat evenimentul sfânt pe care îl vom sărbători sâmbăta viitoare”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie, obştea mănăstirii l-a colindat pe ierarh, interpretând mai multe colinde tradiţionale. Stareţul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, i-a transmis ierarhului, în numele obştii monahale, urările specifice acestei perioade dinaintea Crăciunului şi i-a mulţumit pentru grija faţă de acest aşezământ monahal.