Binecuvântare arhierească la Paraclisul mitropolitan din Chișinău

Data: 09 Octombrie 2024

În Duminica a 23-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă a pomenit Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, după calendarul neîndreptat, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul mitropolitan din Chișinău, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ilie Cucu. La această slujbă euharistică, răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, care a înnobilat atmosfera de rugăciune prin cântări deosebite.

În cadrul slujbei, părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, a rostit un cuvânt de învățătură despre minunea pescuirii minunate, relatată de Sfântul Evanghelist Luca.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a ținut un scurt cuvânt de învățătură, explicând semnificația acestei minuni. De asemenea, ierarhul a adresat un mesaj de felicitare tuturor profesorilor, cu ocazia Zilei mondiale a educației și a Zilei profesorului, care au fost marcate cu o zi înainte. „Educația este un dar de la Dumnezeu, prin care se cultivă mintea și sufletul. Profesorii au misiunea de a zidi caractere și de a călăuzi tinerii spre calea cunoașterii și a înțelepciunii. Astăzi, vă mulțumim pentru jertfa și dăruirea dumneavoastră și ne rugăm ca Dumnezeu să vă întărească în această lucrare nobilă”.

Un omagiu special a fost adus Mariei Buruiană, profesor emerit cu grad didactic superior în domeniul educației, învățătoare de ciclul primar cu o carieră remarcabilă de peste cinci decenii, care a format și îndrumat mai mult de 14 generații de elevi. Actualmente activează la Liceul „Mihai Viteazul” din Chișinău și este o enoriașă devotată de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. În semn de apreciere și recunoaștere pentru contribuția sa excepțională în educația tinerelor generații, Înaltpreasfințitul Părinte Petru i-a oferit o icoană a Maicii Domnului.

La final, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat credincioșii prezenți, urându-le o săptămână plină de pace, bucurii duhovnicești și rodnice împliniri în harul Sfântului Duh.