Slujire arhierească și hirotonii la Mănăstirea Arad‑Gai

Un articol de: Cătălin Iulian Drăgan - 09 Septembrie 2022

Arădenii au sărbătorit în data de 8 septembrie cu multă bucurie Naș­terea Maicii Domnului și la Mănăstirea Arad-Gai, județul Arad.

În seara de ajun, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litia în Altarul de vară din curtea mănăstirii. La finalul acesteia, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre „Învă­ță­tura citirilor biblice ale praznicului”, adică paremiile Vecerniei, care se referă la visul Patriarhului Iacov privind scara urcu­șului spiritual până la poarta cerului.

În ziua praznicului, Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie tot la Altarul de vară. În cuvântul de învățătură, chiriar­hul a vorbit despre „Frumu­sețea Acatistului Maicii Domnului” prin laudele aduse însușirilor minunate ale Sfintei Fecioare, care intervine în viața și activita­tea credincioșilor ce îi cer cu cre­din­ță ajutorul.

La momentul cuvenit, arhidiaconul Călin-Dan Teuca, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sânleani, Protopopiatul Arad, iar la finalul slujbei a fost hirotesit duhovnic. Tot în cadrul sfintei slujbe, teologul Teodor-Marius Iercoșan a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Bocsig-Gară, Protopopiatul Ineu.

Răspunsurile liturgice au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene și de Corul „Sfântul Ilie” din Parohia Curtici, dirijat de prof. Ștefan Adrian Bugyi.