Slujiri arhierești în comunități din județul Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 13 Noiembrie 2023

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat duminică, 12 noiembrie, cea mai mică comunitate din Protopopiatul Băile Herculane. În satul din Valea Almăjului ce formează Parohia Putna, credincioșii s-au alătu­rat preotului și au reușit să în­fru­musețeze în ultima perioadă sfântul lăcaș la exterior. Ierarhul locului a binecuvântat duminică lucrările efectuate la Biserica „Naș­terea Maicii Domnului” din Putna bănățeană. După bine­cuvântarea exteriorului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au fost prezente auto­ri­tățile locale și credincioși din Putna, dar și din întreaga Vale a Almăjului.  Pentru misiunea ce o desfășoară în această parohie, părintele paroh Cătălin Cojocaru a fost hirotesit iconom. Preasfințitul Părinte Lucian le-a oferit și ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș diplome de recunoștință. Din partea comu­nității ierarhul a primit o icoană cu Maica Domnului.

„Această parohie e cea mai mică din Protopopiatul Băile Herculane, dar avem aici o comunitate harnică și dinamică, oameni credincioși care ascultă de glasul preotului și împletesc în chip armonios partea spirituală cu partea materială, adică rugăciunea cu acțiunea”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În ziua în care a fost cinstit Sfântul Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Caran­sebeș. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul George Dumitru Ciogolea pe seama Paraclisului Episcopal din localitatea Gărâna, Caraș-Severin. De asemenea, l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Vlăduț Moroti pe seama Parohiei Ciclova Română din Protopopiatul Moldova Nouă.

Sute de credincioși au mers joi, 9 noiembrie, la Schitul Feneș din județul Caraș-Severin, să se roage Sfântului Ierarh Nectarie pentru a primi vindecare sufletească și trupească. Așezământul monahal îl are ocrotitor pe acest sfânt taumaturg în cinstea căruia a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Prea­sfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a fost săvârșită în Altarul de vară al așezământului monahal. Pe tot parcursul slujbei, credincioșii s-au închinat la racla cu un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, dar și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Parohia Măru din Protopopiatul Caransebeș.