Slujiri arhiereşti în diaspora românească la Duminica Ortodoxiei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 11 Martie 2020

În prima duminică a Postului Mare, ierarhii români din diasporă au slujit Sfânta Liturghie în sânul comunităţilor româneşti de peste hotare, au rostit cuvinte de învăţătură în care au arătat însemnătatea Duminicii Ortodoxiei şi a cultului sfintelor icoane pentru spiritualitatea ortodoxă şi i-au binecuvântat pe credincioşii prezenţi la slujbe. Conform tradiţiei, în toate bisericile ortodoxe în această duminică a fost citită Pastorala Sfântului Sinod.

Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă bulgară din capitala Ungariei, Budapesta, alături de Preasfin­țitul Părinte Paisie de Apamia, Episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Grecești pentru Austria și Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, precum şi de clerici din cele cinci jurisdicții ortodoxe ale Ungariei, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. După Sfânta Liturghie a avut loc în jurul bisericii o procesiune cu icoane, Sfânta Cruce și sfinte moaște.

Madrid, Spania

Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Madrid. La finalul slujbei, părintele arhimandrit Siluan Șandor a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.

Copenhaga, Danemarca

Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat în mijlocul credincioşilor ortodocşi români din capitala Danemarcei. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în parohia românească. 

În cuvântul de învăţătură, ierarhul român a vorbit despre minunile Sfântului Ierarh Haralambie, a cărui icoană-relicvar a fost adusă în biserica din Copenhaga de la Centrul Episcopal din Sto­ckholm, pentru închinare.

München, Germania

Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Haidhausen al oraşului München, se arată pe site-ul cbrom.de. 

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea cultului sfintelor icoane. 

Roma, Italia

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de lângă Roma, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.

În cuvântul de învățătură, Prea­­sfinția Sa a vorbit despre semnificaţiile primei duminici din Postul Mare. Ierarhul a transmis credincioșilor şi un cuvânt de încurajare pentru aceste vremuri de încercare. 

La final s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei și s-a realizat colecta pentru Fondul Central Misionar al Patriarhiei Române.