Slujiri arhiereşti în Duminica a 11-a după Rusalii

În cea dintâi zi din noul an bisericesc, duminică, 1 septembrie, cea de a 11-a Duminică după Rusalii, la Sfânta Liturghie a fost citită pilda datornicului nemilostiv. În această duminică, mai multe locaşuri de cult au fost sfinţite, iar credincioşii au primit binecuvântarea ierarhilor.

Pelerini din mai multe părți ale țării au participat în prima duminică a noului an bisericesc la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara, județul Mureș. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au fost bine­cuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a condus soborul slujitor format din preoți ai așe­zământului monahal și preoți de la parohiile aflate în apropiere. În soborul slujitor s-a aflat și starețul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Țepeș. 

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Laurențiu a tâlcuit celor prezenți Evanghelia din această duminică în care s-a prezentat pilda datornicului nemilostiv. Ierarhul a subliniat faptul că „trebuie să arătăm iubire milostivă față de semenii noștri, pentru ca și Dumnezeu să se milostivească spre noi”.

„Mântuitorul ne-a învățat pe noi, ne-a transmis până la noi, o rugăciune pe care o rostim noi, o rugăciune învățată de ucenici, și apoi de noi, rugăciunea «Tatăl nostru». Este cea mai cunoscută rugăciune, și în aceasta punem o condiție lui Dumnezeu, aceea de a ne ierta nouă greșelile dacă și noi iertăm greșiților noștri. Suntem obligați, deci, să iertăm! Și cum stăm noi cu iertarea? Foarte rău stăm, pentru că nu este vorba doar de a ierta o datorie și nu prea facem nici așa, dar semnificația cea mai importantă este una spirituală, este modul în care noi ne raportăm la Dumnezeu și la semenii noștri. Sfânta Scriptură spune că nu putem să-L iubim pe Dumnezeu, pe Care nu-L vedem, dacă nu-l iubim pe aproapele nostru care are Chipul lui Dumnezeu în el și pe care îl vedem, este lângă noi. Iertarea este o datorie a noastră pe care trebuie s-o împlinim față de semenii noștri pentru ca Dumnezeu să se milostivească față de noi”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara a fost înființată în urmă cu mai bine de 20 de ani și a devenit unul dintre importantele centre de spiritualitate monahală din Transilvania. 

Slujire arhierească la Catedrala clujeană

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezența a mii de credincioși. Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi ai Catedralei, de la Centrul Eparhial și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. După citirea evangheliei duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos binecuvântează cununa Anului Nou bisericesc”.

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Hens, profesor de religie la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca și doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facul­tății de Teologie Ortodoxă a Uni­versității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. 

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a premiat doi elevi clujeni, campioni mondiali, care au câştigat medalii de aur și bronz la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019, desfășurat la New York, SUA, în data de 31 iulie. Cele două premii au constat în bani (1000 lei pentru locul I, respectiv 500 lei pentru locul III), diplome de apreciere, precum și câte un exemplar din Sfânta Scriptură. La categoria „Microsoft Word 2016”, locul I mondial a fost câştigat de elevul Marius Adrian Boier, de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. De asemenea, elevul Adrian Muntean de la același liceu clujean a obţinut locul III mondial la categoria „PowerPoint 2016”. La finala mondială a competiţiei Microsoft au participat 155 de tineri, din 52 de ţări. În cadrul concursurilor care au precedat faza finală au participat 880.000 de candidaţi, din 123 de ţări. Reprezentanţii României s-au calificat la finala mondială în urma competiţiei naţionale care a avut loc în data de 10 mai 2019, la sediul Microsoft România din Bucureşti. 

Târnosire în Târgu-Mureș 

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credin­cioșilor târgumureșeni, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Parohia Târgu-Mureș XIII, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 1993, păstor al acestei comu­nități este părintele Ioan Lazăr.

Adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Semnul distinctiv al creştinului autentic este iubirea care se jertfeşte pentru a ierta şi care se dăruieşte pentru a ajuta. Dragostea, care «nu caută ale sale şi nu gândeşte răul» (cf. I Cor. 13, 5), ne înalţă în comunitatea fiilor liberi ai lui Avraam şi, în cele din urmă, ne asigură mântuirea veşnică. Trebuie să ne fie clar că însăşi viaţa umană se ameliorează atunci când creştinii iubesc şi iartă, când dau dovadă de îngăduinţă şi de îndurare. Precum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, «lumea ar fi mai puţin păgână, dacă noi am fi mai creştini»”.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Târgu-Mureș a fost edificată în decursul anului 1993, piatra de temelie a noului locaș fiind așezată la data de 27 martie, în prezența a numeroși clerici și credincioși din parohiile municipiului. Biserica a fost pictată între anii 1995-1996, lucrarea fiind executată în tehnica frescă de către pictorii Valentin Diaconu și Ioan Popescu. De asemenea, în anul 1995, în vecinătatea locașului a fost ridicată clopotnița din lemn, construcție care se identifică din punct de vedere arhitectural cu stilul tradițional maramureșean.

Toate lucrările de finisare și înfrumusețare a noii biserici au culminat odată cu oficierea slujbei de târnosire de către Părintele Arhiepiscop Irineu, duminică, 1 septembrie. La finalul Sfintei Liturghii, în semn de recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară pe parcursul anilor de slujire, ierarhul i-a oferit parohului Ioan Lazăr o Diplomă de vrednicie. De asemenea, binefăcătorii și ostenitorii sfântului locaș de închinare au primit din partea ierarhului Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Slujire arhierească la Galșa, Arad

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Galșa, județul Arad a aniversat  270 de ani de la târnosire. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților județene și locale, precum și a unui număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți fii ai satului Galșa plecați în alte părți. La sfârșitul slujbei, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului, precum și pentru Maria și Toader Mic, părinții Prea­sfințitului Lucian.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit ierarhilor, preoţilor, membrilor organismelor parohiale şi credincioşilor pentru invitaţia la sărbătorirea în comun a 270 de ani de la sfinţirea bisericii, urându-le pe mai departe mult spor, având convingerea în posibilitatea tuturor fiilor satului de a realiza valorile cerute de societatea de azi urmând îndemnul spre aceasta în modul de a omagia satul românesc, mai ales în acest an al Centenarului instaurării Administraţiei Româneşti în aceste părţi de ţară.

În continuare a fost prezentată cartea „270 de ani spre cer” editată sub coordonarea parohului Adrian Lucian Trif și a profesoarei Eugenia Groșan care au cules mărturii și mărturisiri despre localitatea Galșa. Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a oferit primarului comunei Șiria, Valentin Bot și profesoarei Eugenia Groșan acte de cinstire în semn de apreciere pentru activitatea administrativ-gospodărească, dar și culturală în comuna Șiria.

Părintele Episcop Lucian i-a oferit parohului o Evanghelie, un epitaf și o candelă, iar parohul le-a oferit daruri celor trei ierarhi. 

Pentru Preasfințitul Lucian satul Galșa din județul Arad este un loc cu însemnătate deosebită deoarece este localitatea natală a tatălui său, Toader, motiv pentru care ierarhul a dorit să fie în mijlocul comunității din Galșa la evenimentul aniversar alături de fiii satului. 

„Sunt bucuros și emoționat că în Anul omagial al satului românesc slujesc prima Sfântă Liturghie din noul an bisericesc în biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Galșa care în acest an împlinește 270 de ani de la târnosirea ei. Sunt emoționat pentru că am venit în Betleemul tatălui meu. Tatăl meu Teodor s-a născut la Galșa, a fost botezat în această biserică, a copilărit aici, a cântat în corul bisericesc al acestei parohii și a contribuit la înfru­musețarea acestei biserici. În cadrul Sfintei Liturghii i-am pomenit și pe părinții mei, Teodor și Maria. De aceea emoția este mare, pentru că vin pe meleagurile părinților mei. Galșa și Pâncota sunt cele două loca­lități unde s-au născut părinții care m-au crescut și m-au format din toate punctele de vedere. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această duminică frumoasă, pentru acest început de an bisericesc petrecut în mijlocul credincioșilor din satul Galșa, satul natal al tatălui meu”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.

Târnosirea noii biserici din Tileagd, Bihor

Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici ce are hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Acoperământul Maicii Domnului” din Parohia Tileagd, Protopopiatul Oradea, lăcaș ce s-a ridicat și s-a înfru­musețat între anii 2006-2019. Slujba a fost urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii pe altarul proaspăt sfințit, în sobor de preoţi şi diaconi. La sfintele slujbe au luat parte numeroși credincioşi din Tileagd şi reprezentanţi ai autorităţilor locale și centrale.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice rânduită a se citi în Duminica a 11-a după Rusalii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile pildei datornicului nemilostiv: „Pilda datornicului nemilostiv, ce s-a citit în duminica de astăzi la Sfânta Liturghie, ne privește pe noi toți, căci cu toții ne asemănăm cu datornicul nemilostiv, care, atunci când s-a prezentat înaintea stăpânului, iar stăpânul este Dumnezeu, a fost iertat de datoria sa cea mare, adică de păcatele sale, însă el nu l-a iertat pe semenul său de mica sumă de bani ce i-o datora, adică nu a iertat greșelile aproapelui său din toată inima. Datornicul nemilostiv este cel care nu împlinește rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos, a Fiului către Tatăl, Care ne învață și pe noi cum să ne rugăm: «Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri»”.
„Ar fi bine să medităm la toate aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât astăzi ne aflăm în cea dintâi zi a lunii septembrie, la începutul noului an bisericesc, și să ne gândim cât de mult avem de iertat aproapelui, adică să ne împăcăm cu aproapele nostru, cu cel pe care Dumnezeu l-a rânduit să viețuiască alături de noi. Intrând în noul an bisericesc se cuvine să fim cu luare aminte la ce așteaptă Dumnezeu de la noi, și, la rândul nostru, să ne hotărâm ce dorim: vrem să fim împreună cu Hristos Domnul și să ne asemănăm Lui în bunătate și în milostenie, sau vrem să moștenim lumea aceasta trecătoare, care oricum se va stinge?”, a mai spus ierarhul.

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a vorbit în cadrul cuvântului de învățătură și despre importanța momentului târnosirii noii biserici din Tileagd: „Pentru enoria din Tileagd, începutul anului bisericesc, 1 septembrie 2019, va rămâne pentru totdeauna ca o zi însemnată, un moment istoric, ziua sfințirii bisericii, când am săvârșit rânduiala foarte complexă și foarte frumoasă, plină de simbolism liturgic, dogmatic și canonic, a sfințirii bisericii, urmată de cea dintâi Sfântă Liturghie pe Altarul sfințit, iar la finalul acesteia cu toții veți avea posibilitatea să intrați în Sfântul Altar și să sărutați Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, ceea ce este o mare binecuvântare oferită tuturor credincioșilor o singură dată în istoria unei biserici, atunci când se târnosește Sfânta Masă din Sfântul Altar”.

Parohul Marin Pușcaș a fost hirotesit de către ierarh întru iconom-stavrofor, pentru implicare sa la ridicarea noii biserici și pentru activitatea pastoral-misionară pe care o desfășoară la Tileagd începând din anul 2002.

Aurel-Simion Goga, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleș­dului, a evidențiat implicarea comunității din Tileagd la construirea noii biserici, iar parohul locului a mulţumit tuturor celor care au contribuit la înălţarea și înfrumusețarea bisericii. 

La final, ierarhul a felicitat pe paroh și pe credincioși şi a oferit mai multe diplome de vrednicie. Pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Sfinţire la Blidari, Maramureş

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a târnosit biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Parohia Blidari, Protopopiatul Baia Mare, după care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți si diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de George Florea. În timpul slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat bisericii, pe lângă hramul istoric, „Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi al doilea hram, „Adormirea Maicii Domnului”.

Cu ajutorul credincioşilor, în decursul anilor, s-au realizat lucrări de înfrumuseţare, zugrăvire, reparaţii generale, iar din anul 2006, sub păstorirea preotului actual, Florin Gabriel Găvrişan, biserica a intrat într-un proces de restaurare și reabilitare, care s-a încheiat în anul trecut: automatizarea clopotelor, înlocuirea ferestrelor, construirea unei anexe și montarea centralei termice, s-a reabilitat exteriorul bisericii, acoperișul a fost restaurat și revopsit integral, a mai fost restaurat și gardul, în curtea bisericii s-a montat o troiţă sculptată în lemn de stejar de către meșterul Petre Boris din Bârsana, a fost reorganizat Sfântul Altar, iar Sfânta Masă a fost zidită din cărămidă și marmură albă de Carrara. Biserica a fost înzestrată cu obiectele de cult necesare. De asemenea, s-au făcut lucrări la cimitir care s-a amenajat prin construirea a 35 de metri liniari de trepte, s-a ridicat un zid de sprijin din piatra brută și s-a montat o poartă maramureșeană.

Lucrările au fost făcute sub păstorirea parohului Florin Gabriel Găvrişan, cu sprijinul credincioșilor Parohiei Blidari, Consiliului Parohial, epitrop fiind Iulian Crăciunean, pe cheltuiala parohiei, a familiei Lupșe Octavian și Florica, a altor binefăcători, a Consiliul Judeţean și Primăriei Baia Mare. 

Înainte de a începe Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin a binecuvântat o troiţă din lemn de stejar, sculptată de meşterul Petre Boris din Bârsana, aşezată în faţa bisericii.
Din soborul slujitor au făcut parte Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Daniel Vasile Pop, paroh în Plopiş, pr. Gheorghe Maricaş din Firiza, pr. Călin Ioan Bota, slujitor la Schitul Izvoare, pr. Daniel Florian din Făureşti, Florin Daniel Găvrişan, parohul bisericii târnosite, arhidiaconi. 

Mulţi credincioşi au venit să se roage împreună cu soborul, deşi parohia este mică, în jur de 130 de credincioşi. Între aceştia s-au aflat oficialităţi centrale şi locale. 

Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre începutul anului bisericesc şi despre sărbătoarea  Naşterii Maicii Domnului. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Iustin s-a referit la datoriile faţă de Dumnezeu pentru darurile primate: „Ce datorii avem noi înaintea lui Dumnezeu? Noi suntem datori lui Dumnezeu şi nu putem să-I plătim niciodată pentru cât a făcut El pentru noi: ne-a adus din nefiinţă la fiinţă. Omul este fiinţă nemuritoare. Din momentul ce Dumnezeu ne-a adus din nefiinţă la fiinţă, adică din nimic, ne-am născut din familie binecuvântată, am venit pe lume şi am primit darul vieţii, am venit la existenţă, în lumea aceasta frumoasă, în lumea aceasta văzută, în Raiul acesta binecuvântat. Ne-a dăruit Dumnezeu integritatea totală, faţa, este măreaţă faţa fiecărui om şi unică, ne-a dăruit lumina ochilor, auz urechilor, simţurile, mâini să lucrăm şi să-L binecuvântăm, gură, să vorbim despre El şi să-I mulţumim, să-L rugăm şi să-L slăvim, picioare să umblăm în căile Lui. Şi toate acestea să le folosim şi spre a-I da slavă, dar şi spre a munci cu mâinile noastre ca să ne câştigăm pâinea cea de toate zilele. A împleti rugăciuni, dar a împleti lucruri bune şi fapte bune. Pentru acestea aproape că nu suntem conştienţi că trebuie să-I mulţumim. Ni se pare că totul este aşa o normalitate şi o obişnuinţă şi ceva foarte firesc. Pentru tot ce am primit de la Dumnezeu trebuie să Îi mulţumim”.

Ierarhul a oferit distincţii parohului Florin Gabriel Găvrişan, care a fost hirotesit stavrofor; deputata Viorica Cherecheş a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi a primit Gramata Episcopală; primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, membru în Adunarea Naţională Bisericească şi în Adunarea Eparhială, a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală; binefăcătorii Octavian Lupşe, Gavril Roman şi Vlad Lupşe au primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar pentru Muzeul Episcopiei icoana Deisis.

Resfințirea bisericii din Bălan, Sălaj 

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bălan, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat numărat și pr. Călin Ianchiș, secretarul eparhial al Episcopiei Ca­ransebeșului, Dan Dregan, protopopul Jiboului, Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și pr. Cristian Oancea, inspectorul financiar al Episcopiei Sălajului.
La finalul slujbei, pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, ierarhul i-a acordat parohului Vasile Trifan o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.

În mijlocul satului Bălan, în zona Cricova, se găseşte cimitirul cu bisericuţa veche - monument istoric, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, adusă aici, într-o noapte, de credincioșii din sat, cu ajutorul a patru perechi de boi, de la hotar (actuala Mănăstire Bălan), în anul 1849, pentru apărarea acestui teren de feudali, acela fiind și momentul în care s-au format două parohii ortodoxe, cu doi preoţi: una peste vale - Parohia Joseni şi cealaltă dincoace de vale - Parohia Suseni, în Cricova. 

Biserica parohială situată în partea de sat Joseni, are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil”, având o inscripţie, deasupra intrării în lăcașul de cult, pe care era menționat anul 1615. 

Începând cu anul 1990 s-a început zidirea noului lăcaș de cult, care s-a încheiat în anul 2002, când a fost și târnosit de Prea­sfințitul Părinte Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. 

Biserica nouă a fost construită, în timpul păstoririi pr. Vasile Trifan, din cărămidă și beton armat, în formă de cruce, cu patru turnuri și cupolă, fiind acoperită cu tablă zincată. Pictura a fost făcută în frescă, de pictorul Paul Bătăiosu.

Începând cu anul 1991, pr. Vasile Trifan a fost numit preot al Parohiei Bălan, iar sub păstorirea sa s-au făcut lucrări de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale. Între anii 2003-2019 au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, a fost realizat sistemul de încălzire pe calorifere, a fost confecționat iconostasul din lemn de tei, s-au montat geamuri, candelabre și aplice pentru iluminat și s-a confecționat mobilierul bisericesc. În exterior fundația bisericii a fost placată cu piatră decorativă, acoperișul a fost vopsit, scările exterioare au fost placate cu gresie, în jurul lăcașului de cult s-a amenajat și s-a pavat cu dale de beton un trotuar, gardul și porțile bisericii au fost reparate și vopsite și au fost ridicate două clădiri anexe. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. 

Binecuvântare în Parohia Vorța, Hunedoara

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit slujba binecuvântării de lucrări la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Vorța, Protopopiatul Deva, după care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul, făcând referire la pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, a vorbit despre păcatele egoismului și nerecunoștinței, manifestate într-o formă revoltătoare în faptele datornicului nemilostiv.

La finalul slujbei, parohul Călin Ionel Gheară a fost hirotesit întru iconom, iar credincioșii care s-au implicat în lucrările de renovare a sfântului locaș au primit gramate de mulțumire, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Slujire arhierească la Lucăceni, Carei

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramu­reșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Lucăceni, Protopopiatul Carei. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoioagă, vicar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului; Florian Mocan, protopopul Careiului; Ovidiu Bontoș, parohul credincioșilor din Lucăceni, arhid. Dumitru Botiș, inspector social și arhid. Gherasim Nap. Cu acest prilej ierarhul a instalat în Parohia Lucăceni pe Florian Mocan, protopopul de Carei iar pr. Ovidiu Bontoș a fost transferat pe seama capelei Spitalului Județean „Constantin Opriș” din Baia Mare.