Slujiri arhiereşti în Duminica Samarinencei

Data: 11 Mai 2015

În Duminica a cincea după Sfintele Paşti, a Samarinencei, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi ca, asemenea femeii samarinence, să întreţină un dialog cu Mântuitorul Iisus Hristos pentru a primi de la El răspunsurile la întrebări şi pentru a rămâne statornici pe calea mântuirii.

Ţara Bârsei s-a aflat în sărbătoare în Duminica Samarinencei, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a vizitat una dintre comunităţile parohiale din Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov. Credincioşii din satul Crizbav au trăit un moment istoric prin vizita Mitropolitului Ardealului în parohia lor pentru a târnosi locaşul de închinare din această localitate. Acest moment de mare sărbătoare a fost aşteptat de mult timp de locuitorii Crizbavului, care l-au întâmpinat pe ierarh înveşmântaţi în straie populare. Alături de sătenii din Crizbav, la slujba de sfinţire au participat fii ai satului şi credincioşi din satele învecinate, dar şi numeroşi oaspeţi şi invitaţi.

IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit locaşul de închinare cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar în interior a zidit Sfânta Masă şi a aşezat în piciorul acesteia moaşte de martir. După târnosire, ierarhul le-a explicat credincioşilor simbolistica acestei sfinte slujbe, iar mai apoi toţi cei prezenţi au intrat în Sfântul Altar şi s-au închinat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarh şi soborul de preoţi pe o scenă amenajată în curtea locaşului de închinare. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul Gheorghe Micu şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly“ din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Teodor Goja a fost hirotonit preot slujitor pentru Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil“ din Hălchiu, judeţul Braşov.

Un dialog continuu cu Hristos

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe paroh, credincioşi şi autorităţile locale pentru renovarea bisericii din Crizbav. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit parohului distincţia de iconom, iar ctitorilor şi binefăcătorilor le-a oferit acte de cinstire.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reuşit astăzi să binecuvântăm lucrările de refacere a bisericii din Crizbav şi să sfinţim altarul, care n-a fost târnosit niciodată de un ierarh. Am săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în afara bisericii binecuvântându-i pe toţi, preoţi slujitori şi pe credincioşii care ne-au înconjurat cu atâta dragoste şi mai ales cu dorinţa ca biserica reîntărită în sfinţenie şi repusă în circuitul spiritual şi sacramental să devină o fântână cu apă dătătoare de viaţă, asemenea fântânii lui Iacov. Asemenea femeii samarinence, încercăm să întreţinem continuu un dialog cu Mântuitorul Iisus Hristos pentru a primi de la El răspunsurile la întrebările pe care ni le pune mintea noastră, sufletul nostru şi viaţa noastră pentru a rămâne statornici pe calea mântuirii“, a subliniat ierarhul.

Biserica „Înălţarea Domnului“ din Crizbav a fost ridicată în perioada 1829 -1836, iar în decursul timpului a fost refăcută de mai multe ori. În ultimii ani biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare, parohul împreună cu enoriaşii, autorităţile locale şi judeţene au redat frumuseţea locaşului de cult. Parohul Gheorghe Micu i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană.

În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat capela amenajată în incinta unităţii militare a Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza“ din Braşov. Ierarhul a târnosit locaşul de închinare, a sfinţit pictura şi clopotul acestui mic paraclis. Paraclisul cu poartă hramul Sfântul Gheorghe a fost amenajat în urmă cu şase ani, la iniţiativa preotului militar Bogdan Ciprian Oancea şi a conducerii unităţii militare. La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit acte de cinstire celor care au sprijinit realizarea acestei capele şi a primit din partea locţiitorul comandantului însemnele Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa“.

IPS Mitropolit Andrei la Rogojel, Cluj

Sătenii din Rogojel, o localitate aflată la poalele muntelui Vlădeasa, au primit duminică, 10 mai, vizita Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitului Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a resfinţit actuala biserică din piatră a parohiei cu hramul „Sfânta Treime“, ce a fost reabilitată în ultimii ani.

Slujba de resfinţire a fost continuată cu sfinţirea altarului de vară, ridicat în preajma bisericii, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie. A slujit, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, majoritatea clericilor veniţi din parohiile de pe raza Protopopiatului Huedin, dar şi din zona Bistriţei.

Au participat la acest moment istoric pentru comunitatea de aici, pe lângă sătenii din Rogojel, mulţi dintre ei veniţi la biserică îmbrăcaţi în straie populare, credincioşi din satele vecine şi autorităţi locale. A fost prezent la slujbă şi un grup de credincioşi din Ilva Mică, care a dat răspunsurile la strană. Bistriţenii au venit împreună cu preotul lor Ştefăniţă Potra, fostul paroh din Rogojel, pentru a lua parte împreună la bucuria comunităţii de aici.

Pornind de la cartea profetului Amos, Mitropolitul Clujului, a vorbit celor prezenţi despre hrana duhovnicească: „Profetul Amos a spus că va veni odată vremea când oamenilor nu le va fi neapărat foame de pâine şi sete de apă, ci vor avea o teribilă foame şi sete spirituală. Iată, vin zilele, zice Domnul Dumnezeu, în care voi trimite foamete pe pământ. Nu foame de pâine şi nu sete de apă, ci de a auzi cuvintele Domnului. Cuvântul lui Dumnezeu, pentru noi creştinii, este hrana spirituală foarte importantă, de aceea stăruim şi stăruie duhovnicii noştri, ca orice creştin să citească măcar un capitol pe zi din Sfânta Scriptură, iar setea sufletească ne-o adăpăm venind la izvorul cel pururea curgător care e în Biserică, iar acest izvor, care curge întotdeauna şi ne astâmpără setea sufletească, este harul Duhului Sfânt pe care Îl primim prin sfintele taine“. 

La momentul potrivit din cadrul slujbei, foarte mulţi oameni s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. La cei mai mici dintre ei, dar şi la elevi şi studenţi, ierarhul le-a împărţit cărţi de rugăciune, îndemnându-i la o intensificare a vieţii lor duhovniceşti.

În semn de apreciere pentru misiunea pastoral-misionară în Rogojel, fostul paroh Ştefăniţă Potra, dar şi actualul preot slujitor Florin Mereu au fost ridicaţi la rangul de iconom şi sachelar. A fost gratulat şi epitropul bisericii, Gheorghe Roşca, care, pentru sprijinul financiar oferit bisericii, a primit din partea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, distincţia „Crucea Transilvană“. Au fost oferite diplome de aleasă cinstire şi altor credincioşi din localitate, care au susţinut lucrările bisericii în toţi aceşti ani.

PS Sofronie în Parohia Cărpinet

În Duminica a cincea după Paşti, a Samarinencei, 10 mai, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Cărpinet, Protopopiatul Beiuş, prilej cu care a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din Cărpinet, dar şi din localităţile învecinate, şi a oficialităţilor locale. De asemenea, a fost prezent şi Excelenţa Sa Alexandru Victor Micula, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ungaria, originar din Cărpinet.

În sunetul clopotelor şi al tulnicelor, PS Episcop Sofronie a fost întâmpinat cu mare bucurie de credincioşii din Cărpinet şi din împrejurimi, mulţi copii şi tineri fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare tradiţionale din Bihor, dar şi de vestitele tulnicărese de la Nucet, venite spre a întregi atmosfera de sărbătoare.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, pornind de la cuvintele: „dar vine ceasul, şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr“ (Ioan 4, 23), ierarhul a rostit o predică în care a subliniat principalele semnificaţii şi învăţături ce se desprind din întâlnirea şi convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă, la fântâna săpată de Patriarhul biblic Iacob.

„Domnul Hristos Se foloseşte de setea Lui ca să îi vorbească femeii samarinence despre o altă apă, duhovnicească, pe care El o dă tuturor celor care cred în El, o apă ce vine prin lucrarea Duhului Sfânt. Domnul Iisus Hristos, vorbind cu femeia samarineancă, îi răspunde la fel cum, odinioară, Dumnezeu i-a vorbit lui Moise din rugul aprins, descoperindu-Se că El este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Care Se face Om, pentru a ne mântui, Se face Noul Adam. Astfel, o cheamă pe femeia samarineancă să o restaureze în demnitatea ei, ca pe o altă Evă, fiica Evei celei dintâi care păcătuise şi prin care venise păcatul, şi să meargă să vestească în cetate că L-a întâlnit pe Mesia, Mântuitorul. Iar cei din cetate Îl văd, Îl aud şi cred în El, nu numai pentru cuvântul femeii, mărturisind că El este Hristosul, Mântuitorul lumii“, a spus PS Sofronie.

„Privind cu duioşie, cu speranţă mare şi cu curaj la frumoasa pericopă evanghelică pe care am ascultat-o, să vedem cât de multe şanse ne dă Dumnezeu şi lumii căzute din care facem parte, pentru că lumea globalizată, uriaşul sat planetar, nu este nimic altceva decât o uriaşă Samarie, dar care are încă o şansă la mântuire, pentru că Domnul Iisus Hristos prin Biserică, prin martirii Bisericii, se adresează tuturor celor din Samaria de astăzi, adică omului contemporan“, a mai menţionat ierarhul.

În cadrul slujbei, PS Sofronie a hirotonit pe diaconul Paul Sorin Jurcuţ în treapta preoţiei pe seama Bisericii „Buna Vestire“ din Parohia Călugări, Protopopiatul Beiuş. Noul preot a primit şi hirotesia de duhovnic.

PS Petroniu la Parohia Ciumărna

Duminică, 10 mai, în Duminica a V-a după Paşti, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ciumărna. Alături de ierarh a slujit un ales sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă fiind prezenţi credincioşii din această parohie, dar şi fiii satului şi credincioşi din parohiile învecinate.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ciprian-Ionuţ Daniliuc, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot.

După săvârşirea Sfintei Liturghii şi rostirea cuvântului de învăţătură, PS Episcop Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială, lucrări începute în urmă cu trei ani, odată cu instalarea ca paroh a preotului Cătălin Lucaci.

Situată la poalele Munţilor Meseş, în imediata apropiere a municipiului Zalău, localitatea Ciumărna a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1460.

Din jurul anului 1700, în satul de la poalele Meseşului dăinuieşte biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Aceasta a fost ridicată pe actualul loc datorită unei verosimile întâmplări: bătrânii spun că lemnele pentru construcţie au fost aduse din partea de răsărit a satului, iar carele ce aduceau lemnul au ajuns pe acest loc, unde unuia i s-a rupt osia, altuia jugul, iar altuia hamurile cailor. În această situaţie s-a hotărât strămutarea satului de unde era şi construirea bisericii aici. Actualmente locaşul de cult se află într-o stare bună de conservare, aici săvârşindu-se Sfânta Liturghie doar o dată pe an, în ziua hramului.

Şi pentru că în ziua în care PS Petroniu a poposit în această localitate, 10 mai, a fost şi Ziua regalităţii în România, în memoria satului se păstrează şi momentul în care, în anul 1938, Majestatea Sa, regele Carol al II-lea s-a oprit întâmplător la Ciumărna şi a vizitat bisericuţa de lemn, a cunoscut starea de spirit atât de unitară a locuitorilor şi a hotărât să schimbe denumirea din forma maghiară a satului cu cea de „Poiana Meseşului“, apoi a dispus ridicarea unei biserici, să fie sistematizat satul cu uliţe lărgite şi case aliniate pentru a deveni un sat model. A dispus de asemenea construirea unui sanatoriu pentru suferinzii de TBC şi o fântână arteziană în sat. Din nefericire doar primele două puncte s-au înfăptuit, celelalte rămânând doar înscrisuri în dosare. Astfel, timp de scurtă vreme, satul a purtat denumirea atât de frumoasă şi românească de „Poiana Meseş„. Au venit însă zilele de 17 şi 18 septembrie 1940 care au adus nori negri asupra satului, din care s-a pornit ploaia de sânge a nevinovaţilor martiri din Treznea şi Ciumărna, care au căzut sub rafalele de gloanţe ce au ucis atâtea vieţi nevinovate. Au murit atunci în satul Treznea 86 de persoane, iar în Ciumărna 12 persoane. Vârsta celor ucişi era între 2 şi 85 de ani.

Biserica actuală a satului, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, o adevărată catedrală între satele de peste Muntele Meseş, a fost ridicată între anii 1976-1990 şi are o arhitectură întru totul deosebită.

Slujire în Sătmar şi Maramureş

Presfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din localitatea Lipău, Protopopiatul Satu Mare, apoi a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură. Sâmbătă 9 mai, PS Iustin Sigheteanul a sfinţit noua capelă de cimitir de la biserica în stil maramureşean, ridicată în cimitirul Parohiei Ortodoxe Socond, Protopopiatul Carei. Parohul Dionisie Cosma a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. După slujba de sfinţire a capelei, ierarhul a vizitat şi s-a închinat în biserica parohiei, a făcut o scurtă vizită la casa parohială şi a felicitat Consiliul Parohial pentru ultimele realizări. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Oana Rusu)