Smochinul, „alimentul multifuncțional”
Arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus, smochinul este originar din Asia de Sud-Vest și crește în special în zona Mării Mediterane, ca floră spontană. Este cunoscut încă din antichitate, egiptenii supranumindu-l „alimentul multifuncțional”.
Smochinele sunt surse bogate în calciu-mineral care previne instalarea osteoporozei și a problemelor dentare. Studiile arată că smochinele se numără printre cele mai bune surse de vegetale de vitamine și minerale, precum: vitamina A, C, K, PP, vitaminele din complexul B, potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan, fosfor, fier, brom, beta-caroten, flavonide, o enzimă numită ficina, care ajută la digestie etc.
Smochinele proaspete sunt de preferat celor uscate, întrucât au mai puține calorii. Consumul regulat de smochine oferă organismului un aport de calciu dublu față de laptele de vacă, fiind recomandate și copiilor în perioada de creștere. Triptofanul din compoziția lor asigură un somn odihnitor.
De asemenea, consumul de smochine ajută la buna funcționare nu doar a aparatului digestiv, ci și a celui muscular. Au un rol important în reducerea tensiunii arteriale, fiind fructe alcaline, ajută la reglarea ph-ului din corp, la reglarea tranzitului intestinal, prevenind cancerul de colon și constipația, ajută la detoxifierea organismului, au proprietăți diuretice, îmbunătățesc vederea etc. Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude, iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate. Smochinele sunt utile în curele de slăbire datorită conținutului de acizi grași Omega-3 și Omega-6, care accelerează mobilizarea grăsimilor din țesutul adipos, fiind foarte sărace în calorii, glucide și lipide, în ciuda gustului delicios pe care îl au.
Rețetă:
Salată cu pui, smochine și mozzarella
Ingrediente: 10 smochine proaspete, piper, sare, 4 felii lămâie, 1 bucată 2 cm ghimbir, 2 bucăți anason stelat, 6 boabe piper, 125 ml oțet balsamic, 1 băț scorțișoară, 6 păstăi cardamom, 375 ml vin roșu sec, 220 g zahăr, 1 lingură de ulei de măsline, 250 g mozzarella rasă pe răzătoare, 5-6 felii de prosciuto tăiat felii, 2 mâini rucola, 4-5 bucăți piept de pui (200 g fiecare).
Mod de preparare: Se pregătesc smochinele, într-o tigaie la foc mediu se pun zahărul, vinul, oțetul balsamic, condimentele, ghimbirul curățat și feliat și feliile de lămâie; se lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă smochinele cu tot cu coajă și se mai lasă pe foc încă 3 minute, până când se înmoaie ușor. Se scot fructele pe o farfurie și se lasă sosul să fiarbă până când se reduce la 250 ml; se oprește focul, se strecoară sosul pentru a îndepărta condimentele și se pun smochinele înapoi. Pieptul de pui se condimentează cu sare și piper și se prăjește în uleiul încins 4-5 minute pe fiecare parte până când carnea este pătrunsă, apoi se scoate și se taie în jumătăți, se feliază și se pune alături de smochine, rucolla, prosciuto și mozzarella pe un platou mare. Se toarnă deasupra din sosul în care au stat smochinele, se adaugă sare și piper și se servește.