Şomeri cu diplome

Data: 23 August 2024

România se află printre țările cu cel mai mare număr de șomeri în rândul proaspeților absolvenți, potrivit datelor Eurostat. În Uniunea Europeană, rata de ocupare a fost anul trecut de 83,5%, în timp ce în România abia ajunge la 75%. În fiecare an, absolvenţii de liceu şi facultate care nu se angajează într-un termen de 60 de zile de la absolvire pot primi timp de 6 luni un ajutor de şomaj.   

Integrarea tinerilor pe piaţa muncii întâmpină dificultăţi mult mai mari în România faţă de alte state membre ale Uniunii Europene. În 2023, arată datele Eurostat, citate de televiziunea naţională, doar 74,8% dintre proaspeții absolvenți din România erau angajați, mult sub media europeană de 83,5%.  

În fruntea clasamentului în ceea ce priveşte rata de ocupare în rândul absolvenţilor se situează Malta - cu 95,8% și Țările de Jos - cu 93,2%, în timp ce România împarte ultimele locuri cu Italia și Grecia. 

Din punct de vedere statistic, se constată că rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenților de studii superioare comparativ cu cei care au terminat doar liceul. Însă, potrivit aceluiaşi serviciu Eurostat, doar 17,4% dintre românii cu vârsta între 25 şi 34 de ani au studii superioare. 

Discrepanţe există şi între genuri, bărbaţii se angajează mai repede decât femeile, această tendinţă existând în două treimi din ţările UE. 

Totuşi, celor care nu reuşesc să intre în câmpul muncii imediat după finalizarea studiilor, statul român le oferă un ajutor financiar pe o perioadă de 6 luni. Condiţia este ca absolvenţii să se înregistreze în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, într-un termen maxim de 60 de zile calendaristice de la absolvire, după cum informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Ajutorul de şomaj va fi în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare, respectiv 330 de lei/lună. 

De asemenea, absolvenţii înscrişi în baza de date a ANOFM beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării. 

Documentele necesare pentru înregistrarea absol­venților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt actul de identitate; diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii şi Curriculum Vitae.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR - 660 de lei). 

ANOFM subliniază că nu beneficiază de indemni­zație de șomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la serviciile de formare profesională oferite de agențiile judeţene pentru ocuparea forței de muncă.

De asemenea, nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei alte forme de învățământ.  (O. N.)