Spectacol comemorativ la muzeul eparhial din Galați

Un articol de: Adelina Diaconu - 21 Iunie 2019

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a găzduit de curând un eveniment cultural-artistic susţinut de Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard~ din Galaţi, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Galați și Fundația „Nicolae Bretan”. Evenimentul a marcat împlinirea a 130 de ani de la moartea marelui nostru poet Mihai Eminescu, prin prezentarea în premieră a operei „Luceafărul” de Nicolae Bretan, în varianta cu acompaniament de orchestră. Opera „Luceafărul” de Nicolae Bretan, pe versuri de Mihai Eminescu, a avut premiera la data de 2 februarie 1921 la Cluj-Napoca, cea mai recentă reprezentare fiind în anul 1994, când Orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj a înregistrat audio această operă.

Începând cu anul 2014, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard~ din Galaţi a avut o serie de reprezentații cu această lucrare în varianta cu pian, însă acum, la comemorarea a 130 de ani de la moartea poetului, conducerea și colectivul teatrului au dorit să prezinte integral această lucrare publicului gălățean.

Pe scena amplasată în primitoarea grădină a Palatului episcopal, artiștii, corul şi orchestra şi-au susţinut programul artistic sub bagheta maestrului Daniel Nistor. Ineditul spectacol s-a bucurat de un real succes, sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment apreciind prestaţiile de excepţie ale artiștilor gălățeni.