Sportul cu sute de milioane de jucători

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 01 August 2022

În urmă cu trei ani, la propunerea mai multor ţări, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care a decretat data de 20 iulie „Ziua Mondială a Şahului”, deoarece în 20 iulie 1924 a fost înfiinţată Federaţia Internaţională a Jocului de Şah - FIDE (Fédération Internationale des Échecs, în franceză). Conform Rezoluţiei ONU, şahul permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”, arată un.org. 

În România, primul Campionat Naţional de Şah a avut loc în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930 titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh.

Primul joc cu reguli asemănătoare şahului a fost jocul indian chaturanga, apărut în jurul anului 570 d.Hr. Acesta se desfăşura între patru adversari, având piese asemănătoare şahului, dar dispuse diferit. După anul 590, şahul a pătruns în Persia, sub denumirea de şatrandj. În această formă a ajuns şi în Europa, fiind răspândit de popoarele arabe din nordul Africii. Jocul a evoluat, iar în secolul XV a ajuns la versiunea existentă şi în prezent. Primul turneu modern de şah a fost organizat la Londra, în 1851, şi a fost câştigat de germanul Adolf Anderssen.

Potrivit ONU, aproximativ 70% din populaţia adultă din ţări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Rusia şi India a jucat şah cel puţin o dată în viaţă. Conform statisticilor, circa 605 milioane de oameni din toate colţurile lumii practică şahul în mod constant, arată un.org.