Studiu comparativ privind consumul produselor de bază la noi

Un articol de: Oana Nistor - 05 Iulie 2016

Față de anul 2014, anul trecut, în România, a crescut consumul mediu lunar de carne, în timp ce consumul de lapte a scăzut uşor. Astfel, un român a consumat lunar, în medie, 3,39 kg carne proaspătă, în creştere cu 0,14 kg/persoană, la care se adaugă preparatele din carne. „Consumul de carne şi preparate din carne este de nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în anul 2015, de 3,39 kg/persoană, în creştere faţă de anul 2014 cu 0,14 kg/persoană. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 4,49 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,21 kg/persoană ­lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 53,9 kg/persoană”, ­informează INS, într-un comunicat ­citat de Agerpres. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai mare consum de carne (4,73 kg/per­soană lunar carne proaspătă şi respectiv 6,29 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne).
În ceea ce priveşte consumul de ­lapte, acesta a fost, în anul 2015, de 5,76 litri/persoană într-o lună, faţă de 5,79 litri/persoană în 2014. Consumul de brânzeturi şi smântână este mai ­ridicat la gospodăriile de pensionari (1,39 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (0,96 kg/persoană)”, precizează INS.