Studiu geotehnic pentru cercetarea locului unde se va construi Catedrala Mântuirii Neamului

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 02 Octombrie 2008

Pe Dealul Arsenalului din Bucureşti, locul pe care va fi amplasată viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, ieri, în prezenţa PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a autorităţilor locale şi a colaboratorilor din Administraţia Patriarhală, a avut loc un studiu geotehnic, pentru cercetarea locului pe care vor începe noilor lucrări de construcţie.

Arhitectul Eugen Iordăchescu a explicat că, pentru pregătirea lucrărilor de începere a lucrărilor, s-a realizat până în prezent defrişarea locului şi au fost efectuate şi lucrările de ridicare topografică. „A fost pichetat şi bornat tot terenul nostru care are 11 hectare. L-am delimitat, îl ştim şi am început acum lucrările care se fac la orice construcţie nouă, de cunoaştere a terenului. Am făcut în primul rând un studiu geoelectric pentru documentarea lucrărilor edilitare de suprafaţă, de mică adâncime. Astăzi, am început lucrările, cu sprijinul firmei «Agisfor», care va trebui să execute patru foraje pe viitorul amplasament, stabilit împreună cu domnul arhitect Vlădescu, pentru a cunoaşte natura terenului până la o adâncime de 30-40 de metri. Aceasta, pentru că noua construcţie este prevăzută cu două subsoluri şi un demisol, iar de la cota zero construcţia va fi ridicată la o înălţime de 100 de metri“.

O necesitate şi o datorie morală

Cu acest prilej, Părintele Patriarh a subliniat faptul că construirea noii catedrale este, pe de o parte, o obligaţie morală, iar pe de altă parte este o necesitate de ordin pastoral liturgic şi practic, deoarece actuala Catedrală este neîncăpătoare. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru mijlocirile Maicii Domnului să ajungem cât mai curând posibil să vedem acoperişul catedralei celei noi, pentru că este o necesitate pentru credincioşi şi pentru toate ceremoniile naţionale bisericeşti, fiind totodată şi împlinire a unei dorinţe de decenii, mai ales a patriarhului-prim al României, Miron Cristea, şi o dorinţă fierbinte a patriarhului vrednic de pomenire, Teoctist. Ceea ce trebuie să transmită această biserică, pe lângă aspectul practic, este acela al spiritualităţii şi demnităţii româneşti. Nu concurăm cu clădirile din jur, dar vrem să avem o biserică şi este necesar să unim toate valorile spirituale din ţară în forma unui simbol. De aceea, viitoarea catedrală va avea un mare pridvor, pentru că pridvorul la biserică şi cerdacul la casă arată legătura omului cu natura şi cu vecinii. Biserica însăşi este pridvor al Împărăţiei Cerurilor şi locul în care noi ne pregătim pentru înviere şi pentru înălţare duhovnicească, în iubirea Preasfintei Treimi“, a spus Părintele Patriarh.

În curând se va organiza un program al desfăşurării acţiunilor şi se va începe, de asemenea, şi activitatea de proiectare a infrastructurii, astfel încât în primăvara anului 2009 să înceapă efectiv lucrarea.