Târnosirea bisericii de 200 de ani din parohia vrânceană Popești I
În Duminica a 22-a după Rusalii, credincioșii din Parohia Popești I, județul Vrancea, au trăit clipe de mare sărbătoare, prilejuite de târnosirea bisericii lor istorice, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Lăcașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în urma lucrărilor de consolidare și restaurare realizate în ultimii zece ani.
Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de chiriarhul locului, împreună cu un sobor de zece ieromonahi, preoți și diaconi. Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic duminical (Luca 16, 19-31), care ne relatează Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. „Fără îndoială, în istoria umanității, au existat și oameni bogați care au știut să-și gestioneze cu înțelepciune bogăția, oferind celor lipsiți din bunurile cu care i-a binecuvântat Dumnezeu. Atât în Sfânta Scriptură, cât și în tradiția creștină a Bisericii întâlnim nume celebre, precum Sfântul Ioan Gură de Aur sau Sfântul Vasile cel Mare, care și-au împărțit averile la săraci sau au întemeiat așezăminte social-filantropice, unde și-au găsit alinarea toate categoriile de oameni necăjiți și întristați”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Pentru munca depusă la renovarea bisericii, preotul paroh Constantin Grosu a primit rangul onorific de iconom. Totodată, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, insigne și icoane.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Popești a fost ridicată din temelie de către boierul Năstase Caraiman, în anul 1817. Prin strădania actualului paroh și cu ajutorul enoriașilor, în perioada 2011-2021, s-au efectuat următoarele lucrări: subzidirea și consolidarea lăcașului de închinare, refacerea tencuielii exterioare și interioare și a Sfintei Mese din Altar, realizarea unei noi picturi în tehnica frescă, precum și împodobirea bisericii cu mobilier din lemn de stejar, cu o nouă catapeteasmă din lemn, montată peste cea veche din zid, și cu obiectele liturgice necesare.