Târnosirea bisericii Parohiei Buciumi, Protopopiatul Chioar

Un articol de: Cătălin Bogdan Roatiș - 05 August 2020

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, a târnosit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Buciumi, orașul Șomcuta Mare, Protopopiatul Chioar. 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la un Altar de vară amenajat în curtea bisericii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul psaltic „Theologos” al episcopiei, condus de arhid. Adrian Dobreanu, și de Asociația corală „Buciumenii Chioarului”, condusă de Gelu Hotea.

Ierarhul a vorbit despre minunea înmulțirii pâinilor în pustie, citită în relatarea Sfântului Evanghelist Matei, asociată de Sfinții Părinți, ca o prefigurare, cu Sfânta Euharistie.

La final au fost oferite distincții. Preotul paroh și credincioșii i-au dăruit ierarhului o icoană a Duminicii Tuturor Sfinților, al doilea hram al bisericii, instituit cu această ocazie. Locașul de cult din Parohia Buciumi a fost zidit între anii 1973 şi 1978. Din 2016, sub îndrumarea noului paroh, Ciprian Eugen Coza, secretarul Protopopiatului Chioar, au avut loc ample lucrări de renovare și înfrumusețare a bisericii, fiind înnoită în cvasitotalitate, de la Altar, catapeteasmă, pictură, mobilier, policandre și lumânărarul din incintă, cu implicarea Consiliului și a Comitetului parohial, a oficialităților locale și centrale și a credincioșilor buciumeni.