Târnosirea bisericii Schitului „Izvorul Sfântului Ghelasie” de la Hopagi, Alba

Un articol de: Oana Rusu - 25 Iulie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a să­vârșit duminică, 24 iulie, slujba de târnosire a Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râ­meț” a Schitului „Izvorul Sfântului Ghelasie” de la Hopagi, ce aparține de Mănăstirea Râmeț, judeţul Alba.

Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Este bine să căutăm a intra în mod regulat în Casa Domnului, pentru ca aici, în biserică, să cântăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne împărtășim din același Potir, să devenim un suflet și o inimă, ca primii creștini din Ierusalim. Atunci vom simți impulsul lăuntric de a exclama cu profetul David: «Cât de iubite sunt lăca­șurile Tale, Doamne al puterilor! Dorește și se sfâr­șește sufletul meu după curțile Domnului!»”

Schitul de la Hopagi, situat la aproximativ 20 de kilometri de Mănăstirea Râmeț, a fost ridicat începând cu anul 2015, la ini­ția­tiva protos. Ioanichie Pleșa, duhovnic al Mănăstirii Râmeț, cu sprijinul maicii starețe, stavrofora Apolinaria Barb, și al obș­tii monahale. Ridicarea unei vetre monahale pe locul izvorului Sfântului Ghe­lasie s-a făcut cu scopul de a păstra vie memoria ierarhului transilvănean din secolul al XIV-lea. Aici, conform tra­diției, egumenul Ghelasie a săvârșit o minune, făcând să izvorască apă în vreme de secetă. În decursul lucrărilor de construire a schitului, izvorul a fost marcat prin ridicarea unei cruci din piatră.