Târnosirea Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădești, Aiud

Un articol de: Oana Rusu - 19 Iulie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Rădești, Protopopiatul Aiud.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de ierarh, care a rostit cuvântul de învățătură, în Duminica a 5-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a spus: „Biserica noastră Ortodoxă este stâlp și temelie a adevărului, este corabia mântuirii care ne duce la cer, unde ne așteaptă Hristos și moșii, strămoșii și părinții noștri din veacuri adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice. Datori suntem să ne străduim a ne comporta ca niște ucenici ai Mântuitorului nostru, hrănindu-ne mereu cu pâinea care se coboară din cer și îmbogățindu-ne în fapte bune. Nimic sub soare nu este mai important decât un om sau un creștin credincios, căci zice Sfântul Apostol Pavel: «Credința cea bună este folositoare întru totul, având ea făgăduința vieții de acum și a celei viitoare»”.

La finalul slujbei, pr. paroh Ioan Ghibescu a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, iar cei care au contribuit la edificarea și înfrumu­sețarea lăcașului de închinare au primit diplome de aleasă cinstire. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Rădești a fost ridicată prin implicarea credincioșilor din localitate, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Alba și Consiliului Local Rădești. Piatra de temelie a noului lăcaș a fost așezată la data de 2 octombrie 2008, lucrările de edificare fiind realizate în perioada 2009-2015. Între anii 2016 și 2021, lăcașul a fost pictat în tehnica fresco de către pictorul Emanuel Bumbu din Dej.