Taxa pe fast-food rămâne în atenţia Guvernului
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Adrian Streinu-Cercel, a declarat că propunerile reţinute din dezbatere vor fi analizate de comisia MS şi că lista cu produsele care ar puteau fi taxate urmează să se elaboreze, procedeul fiind de lungă durată având în vedere că pentru un reper există în jur de 40.000 de produse. Streinu-Cercel a precizat că este vorba de produse cu concentraţie mare de zahăr, grăsimi, şi a dat asigurări că nu vor fi taxate carnea, produsele din carne, legumele, fructele, cerealele, shaorma sau pizza, dar a subliniat că este posibil ca taxa pe fast-food să nu fie adoptată.
Participanţii la dezbatere, reprezentanţi ai patronatelor din industria alimentară, sindicate, ONG-uri, s-au arătat împotriva introducerii taxei şi au venit cu argumente în acest sens. Reprezentanţii industriei alimentare susţin că taxa va încuraja evaziunea fiscală şi nu va aduce nici un beneficiu pentru sănătate, întrucât oamenii săraci vor apela la comerţul la negru şi vor mânca produse şi mai proaste. Reprezentanţii producătorilor de alimente susţin că MS nu s-a consultat cu aceştia şi a elaborat un act normativ fără să cunoască realităţile şi să aibă un studiu de impact.