Tinctura de ceapă roşie, un excelent remediu naturist în ascită

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 08 Aprilie 2011

Olga R., Iaşi: "Ce tratamente naturiste ar fi recomandate unui bolnav cu ascită?"

Prof. Constantin Milică: Tratamentul ascitei trebuie să înceapă cu rezolvarea cauzelor care au declanşat formarea lichidului în abdomen. Efecte bune se obţin cu: - Infuzie din frunze proaspete de urzică vie şi urzică mică, frunze tinere de mesteacăn sau nuc, flori de gălbenele sau nemţişori de câmp, rădăcină mărunţită de osul-iepurelui şi obligeană, herba de sânziene galbene şi mătase de porumb, în amestec cu cozi de cireşe şi teci de fasole. - Decoct dintr-un pumn de scoarţă de la rădăcini de dud alb, care se macerează 12 ore în 2 litri apă rece. Se fierbe până scade lichidul la aproape jumătate din cantitate, se strecoară şi se bea în cursul zilei, într-o cură de 3 săptămâni, după care se face o pauză de 3 săptămâni şi se repetă. - Alte decocturi se prepară din bulbi de ceapă şi arpagic, rădăcini de pătrunjel creţ amestecat cu fructe de chimion şi ienupăr, rădăcini de urzică, herba de coada-calului, scoarţă de soc şi de mesteacăn, cu adaos de bicarbonat de sodiu alimentar, muguri de mesteacăn, fructe de caprifoi şi seminţe măcinate de morcov. - Decoctul din teci de fasole verde sau uscată are efecte deosebit de bune în eliminarea excesului de apă din ţesuturi, prin acţiunea diuretică. - Vinul preparat din rădăcini de anghinare (5 linguriţe la 1 l vin alb cu fierbere 2-3 minute), sau din macerate, timp de 2 săptămâni, din hrean, pelin alb, frunze de leurdă şi seminţe măcinate de morcov. Vinul se consumă în cantitate de două păhărele pe zi, cu acţiuni diuretice în caz de hidropizie avansată. Pulberea din frunze de pelin uscate şi mărunţite, din care se ia cu miere, câte o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese, timp de 7 zile consecutiv. Ulterior se dublează doza consumată, având rol de a elimina lichidul acumulat în abdomen. După o pauză de 3 săptămâni se reia tratamentul. Tinctura dintr-un kg de ceapă roşie tocată mărunt, care se macerează timp de 10 zile în 5 litri ţuică. Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, câte două linguri, după care se stă culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Ulterior se serveşte masa de dimineaţă, tinctura având efect de regenerare a celulelor hepatice lezate.