Tineri ortodocşi din ţări diferite, mesageri ai bucuriei comuniunii

Data: 08 August 2014

Apreciem întrunirea celei de-a 19-a Adu­nări Generale a organizaţiei ortodoxe de tineret Syndesmos la Seminarul Teologic Liceal Or­to­dox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, în România. Întrucât de-a lungul anilor au fost organizate şi alte întruniri Syndesmos în acelaşi loc, elementul de continuitate este re­pre­zentativ în orientarea către locuri marcate de spiritualitatea ortodoxă multiseculară, dar şi de frumuseţile munţilor împă­du­riţi şi ale poienilor luminoase din zona Neamţ.

Dincolo de aspectele organizatorice şi administrative pre­vă­zute în programul acestei Adu­nări Generale a Syndesmos, con­siderăm că întrunirea de la Neamţ, din 7-12 august 2014, care reuneşte aproximativ 100 de tineri ortodocşi din diferite ţări, reprezintă un eveniment de comuniune şi de bucurie, de măr­turie a unităţii Ortodoxiei şi, totodată, un prilej concret de intensificare a misiunii tinerilor în viaţa Bisericii astăzi.

În societatea actuală, dominată de ideologii care cultivă pre­dilect consumismul şi hedonismul, favorizând condiţia biologică a omului fără nici o raportare la viaţa spirituală, este semnificativ şi salutar entuziasmul tinerilor din diferite ţări de a se întâlni, fiind animaţi de o căutare existenţială a sensului vieţii şi a unităţii în Adevărul şi în Duhul Bisericii Ortodoxe. În această perspectivă, organizaţia ortodoxă Syndesmos rămâne fidelă motivaţiei exprimate dintru începutul existenţei sale, prin cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „căutaţi să păstraţi uni­ta­tea Duhului, întru legătura păcii“ (Efeseni 4, 3).

În contextul comunicării virtuale de azi, este foarte necesar ca oamenii să se întâlnească fi­zic faţă către faţă, să îm­păr­tă­şească experienţe comune. De aceea, întrunirea Adunării Ge­ne­rale Syndesmos la Mă­năs­ti­rea Neamţ constituie o şansă reală de cultivare şi de intensificare a relaţiilor vii interpersonale, în duhul rugăciunii, impregnat în această zonă mai ales prin comunitatea monahală isihastă de la Neamţ, formată din etnii diferite  şi condusă în a doua jumătate a se­colului 18 de către Sfântul Paisie Ve­li­ci­cov­schi, de la a cărui trecere la Dom­nul se împlinesc anul aces­ta 220 de ani (1794-2014).

Avem speranţa că întrunirea tinerilor ortodocşi la Mănăstirea Neamţ va descoperi bucuria ru­găciunii comune, a dialogului şi a prieteniei în atmosfera du­hov­ni­cească a Ortodoxiei. Totodată, cea de-a 19-a Adunare Generală a organizaţiei Syndesmos, prin programul ei de viitor, poate contribui la cultivarea vocaţiei misionare a tinerilor ortodocşi azi, care sunt chemaţi ca prin ze­lul lor specific să dea o mărturie despre frumuseţea şi profunzi­mea ethosului ortodox, într-o lu­me din ce în ce mai secularizată şi confuză.

Felicităm pe organizatorii acestei Adunări Generale a or­ga­nizaţiei Syndesmos, binecuvântăm pe participanţi şi ne ru­găm ca lucrările întrunirii să se desfăşoare spre slava Prea­sfin­tei Treimi şi spre binele Bisericii Ortodoxe universale.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis cu ocazia celei de-a 19-a Adunări Generale a Syndesmos (Mănăstirea Neamţ, România, 7-12 august 2014).