Tratamentul disfuncțiilor hepatice
Orice afecțiune apărută la nivelul ficatului provoacă dureri mari și o stare generală greu de suportat. Principalele funcții ale acestui organ sunt: secreția bilei de către celulele hepatice și scurgerea acesteia prin canalul hepatic spre vezicula biliară și duoden; transformarea și inactivarea substanțelor toxice provenite din exterior sau din degradările interne, asigurând purificarea permanentă a sângelui; metabolizarea pe cale enzimatică a glucidelor și proteinelor. Pentru tratamentul disfuncțiilor hepatice sunt necesare tratamente de lungă durată, cu infuzii sau decocturi calde din plante medicinale.
Pentru eliminarea toxinelor din ficat și refacerea celulelor hepatice se consumă atât preventiv, cât și curativ, următoarele plante cu acțiuni hepatoprotectoare:
- anghinare și sulfină, cu efecte de regenerare a celulelor sclerozate, reducerea conținutului de grăsimi și stimularea funcției de eliminare a toxinelor din ficat;
- armurariu (Silybum marianum), cu efecte în cazul sechelelor rămase după hepatita cronică și ciroză și de protejarea ficatului față de agresiunile toxice (alcool, medicamente chimice), datorită conținutului în silimarină, o substanță care reface țesutul lezat;
- gălbenele, cu proprietăți antibacteriene și antitoxice;
- coada-șoricelului și sunătoarea, cu efecte antiinflamatoare, antispastice, diuretice și coleretice;
- cicoarea, țintaura (fierea pământului) și pufulița, cu rol în stimularea funcțiilor celulelor cirozate.
În fiecare primăvară este necesară o cură de păpădie (Taraxacum officinale), consumând zilnic câte 6-8 tije, acestea având efecte în curățirea sângelui de toxine și dublarea cantității de bilă, secretată într-un interval de 30 de minute.
Regimul alimentar
Starea de sănătate a ficatului are legătură strânsă cu alimentația diferențiată, în funcție de bolnav și de tipul afecțiunii, cu diferite grade de evoluție. Bolnavul nu are poftă de mâncare și de aceea regimul alimentar are scopul refacerii complete a funcțiilor ficatului lezat. Dimineața, pe stomacul gol, se ia o linguriță cu ulei de măsline și o felie de lămâie.
Pentru principalele mese din zi se poate consuma o mare diversitate de produse alimentare fără a afecta starea ficatului lezat de diferite boli:
- salate și sucuri dietetice de legume: morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel (rădăcini și frunze), mărar, spanac, lobodă, lactuca, tomate, castraveți, ardei gras, cartofi fierți;
- supă cu zdrențe de ou, legume verzi fierte (fasole păstăi, mazăre), ochiuri românești, ouă moi, tăiței, mămăligă;
- produse lactate (lapte dulce, iaurt, brânză de vaci, caș dulce, urdă, telemea);
- fructe proaspete și sucuri nefermentate din mere, pere, lămâi, portocale, cireșe, vișine, piersici, caise, prune, gutui, struguri, căpșuni, coacăze negre, fragi, agrișe, afine, pepeni verzi, care asigură aportul vitaminic necesar, măresc rezerva de glicogen a ficatului și îmbunătățesc funcția de detoxifiere.
Regimul de viață
Întrucât crizele de ficat pot fi generate de multiple cauze, inclusiv șocuri nervoase, este recomandată multă odihnă, viață echilibrată, gimnastică respiratorie pentru oxigenarea creierului și orar riguros pentru muncă, masă și odihnă. Se vor evita conflictele cu alte persoane, întrucât, după o supărare, este posibilă apariția unor afecțiuni hepatice, îndeosebi icterul.
Întrucât hepatita virală activă și icterul sunt contagioase, bolnavul va fi izolat într-o cameră separată sau va fi internat în spital.
La începutul crizelor este indicat un repaus absolut în pat, pentru reducerea consumurilor energetice și de oxigen, evitarea eforturilor fizice și intelectuale, stresul din colectivitate și mediul extern poluat.
Pentru toate tipurile de afecțiuni hepatice se recomandă ca, în fazele dureroase, să se aplice pe abdomen comprese calde cu alcool sau oțet diluat, perne electrice sau sticle calde.
De asemenea, sunt indicate cataplasme calde cu parafină, varză, ceapă, ridichi negre sau hrean, schimbate la intervale de două ore, pentru decongestionarea ficatului mărit. Seara se face o baie de șezut caldă, timp de 10-15 minute, cu rostopască și fân sau o baie de aburi cu rozmarin timp de 20 de minute, de 2-3 ori pe săptămână.
Tratamentul balneoclimateric
Se face cu ape minerale alcaline, oligominerale și carbogazoase din stațiunile Olănești, Călimănești-Căciulata, Lipova, Malnaș, Tinca și Sângeorz-Băi. La domiciliu se vor consuma ape minerale îmbuteliate la stațiunile Bodoc, Covasna, Malnaș, luate pe stomacul gol, dimineața și seara, înainte de cină (câte 200-300 ml). După consumul apei, bolnavul va sta culcat pe partea dreaptă timp de 20-30 de minute. (Prof. univ. dr. Constantin Milică – din volumul „Tratamente naturiste în serviciul sănătății”)