Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Fructele călugărului, un îndulcitor natural pentru deserturi sau ceaiuri

Fructele călugărului, un îndulcitor natural pentru deserturi sau ceaiuri

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 23 Decembrie 2024

Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se păstrează proaspete, ci uscate și sunt folosite pentru diferite remedii, ceaiuri și siropuri medicinale. Extractul obținut din para călugărului este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, de aceea constituie o alternativă naturală la îndulcitori, fiind util mai ales diabeticilor, având un indice glicemic scăzut. Îndulcitorii obținuți din fructele călugărului se găsesc în diferite forme: lichidă, praf și granule. Se pot folosi în diferite rețete culinare, dulciuri, smoothie-uri, prăjituri etc. La noi, se găsesc aceste fructe atât în stare uscată, fiind folosite ca remediu pentru tusea persistentă, cu efect aproape imediat, cât și sub formă de îndulcitori.

Rețete

Quinoa cu lapte vegetal, fructe de pădure şi îndulcitor din para călugărului

Ingrediente: 200 g quinoa fiartă, 200 ml lapte vegetal, 1 banană coaptă, 100 g fructe de pădure proaspete sau congelate, 1 linguriță de îndulcitor, un praf de sare. Preparare: Într-un vas potrivit, se pune quinoua fiartă, apoi se adaugă laptele vegetal, banana pasată, fructele de pădure, praful de sare și îndulcitorul; se omogenizează toate ingredientele, apoi se pun în 3-4 vase de ceramică pentru budincă și se pun la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute, la 180 grade C. Se poate consuma ca gustare sau ca desert. 

Smoothie de fructe pentru răceală şi gripă

Ingrediente: 250 g ananas tăiat cuburi, ½ linguriță de piper negru, 3-4 cm rădăcină de turmeric sau ½ linguriță de turmeric pudră, 3 cm rădăcină de ghimbir sau ½ lingu­riță de ghimbir pudră, 1linguriță de îndulcitor din fructul călugărului, o lingură ulei de cocos, zeama de la o lămâie. Preparare: Se pun toate ingredientele într-un blender pentru smoothie, cu excepţia uleiului de cocos, care se amestecă la final. Se mixează toate ingredientele până se obține consistența dorită, se adaugă uleiul de cocos şi se servește imediat, pentru a nu-și pierde calitățile nutritive. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   Rețete de post