Tulnicul, instrument muzical străvechi încă utilizat

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 02 August 2022

Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba adăposteşte Centrul Național al Tulnicului „Avram Iancu”, înființat cu scopul promovării, la nivel național și internațional, a artei tulnicului, ca element de patrimoniu național material și ima­terial. Tulnicul este un instrument muzical străvechi, care face parte din zestrea națională. Cu aproximativ 100 de ani în urmă, în casa fiecărui moț se găsea măcar un tulnic, la care ştia să cânte întreaga familie. Pe vremuri, acesta era folosit ca mijloc de comunicare și instrument pentru interpretarea cântecelor. Şi astăzi, localnicii din satele risipite prin munţi îl folosesc cu acelaşi scop. Pentru cel de-al doilea rol practic al tulnicului, utilizatorul trebuie să ştie atât cântările specifice, care anunţă plecarea la diferite munci şi etapele de lucru, cât şi pe cele destinate unui eveniment major din viaţa omului: naştere, botez, nuntă sau deces. 

Conform obiceiului, transmis din generație în generație, cântările și chemările de tulnic sunt interpretate de o singură tulnicăreasă. Dacă sunt mai multe tulnicărese, ele pot cânta toate același cântec sau pot interpreta pe tonuri cu un singur tulnic solist. Fiecare tulnic are un sunet aparte, care depinde de lungimea tulnicului și de calitatea lemnului din care este construit.

Centrul Național al Tulnicului „Avram Iancu” și-a propus înfiin­țarea și promovarea unei colecții etnografice de tulnice tradiționale, conservarea, promovarea și valorificarea cântatului la tulnic, prin clasele de specialitate din cadrul Școlii de arte și meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” (în prezent, deschise la Albac, Avram Iancu și Câmpeni), conservarea și promovarea meșteșugului tradițional de confecționat tulnice.