Un nou an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 06 Octombrie 2022

Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au participat luni, 3 octombrie, alături de ierarhii și profesorii lor, la deschiderea festivă a noului an universitar 2022-2023.

La Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în pre­zența studenților, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori, în frunte cu prodecanul instituției de învă­țământ, pr. lect. dr. Adrian Podaru, și directorul de departament, pr. prof. dr. Ștefan Iloaie. Preasfințitul conf. dr. Benedict Bistrițeanul, cadru universitar al facultății, le-a vorbit celor prezenţi pe tema „Calea teologului”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfinţitul Părinte Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum, în prezența Înalt­preasfințitului prof. univ. dr. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficialităților civile și militare, a cadrelor didactice și a studenților.

IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, intitulat „Dascăli cu putere în cuvânt și studenți receptivi”, le-a urat succes în noul an universitar și i-a îndemnat să fie misionari buni pentru tinerii din jurul lor.

Deschiderea festivă a cursurilor a avut loc, apoi, în Aula facultăţii. PS Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul și arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, le-a adresat studenților un cuvânt de binecuvântare și de bun venit.

Prelegerea inaugurală a fost sus­ținută de lect. dr. Gabriel Noje, pe tema „Trupul, astăzi: dilemele corpo­ralității și perspectiva Bisericii”. Au urmat ședința festivă a Departamentului de Teologie Orto­doxă şi întâlnirea studenților cu tutorii de an. La final a fost inaugurat Atelierul de miniatură dedicat studenților de la specializarea Artă Sacră.