Unirea Principatelor Române, serbată la seminarul din Tulcea

Un articol de: Pr. Felix Neculai - 25 Ianuarie 2019

Unirea de la 1859 a fost marcată la Seminarul Teologic Sfân­tul Ioan Casian” din Tulcea miercuri, 23 ianuarie 2019, printr-o activitate cultural-educativă organizată în incinta liceului de către cadrele didactice împreună cu elevii. Manifestarea a debutat prin prezentarea comunicării „160 de ani de la Unirea Principatelor Române”, susținută de către dr. Nicolae Georgescu-Tulcea.
În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a accentuat importanța acestei zile, premergătoare desăvârșirii Marii Uniri din 1918, apoi a subliniat lupta clerului şi a credincioşilor români de pretutindeni pentru înfăptuirea unităţii de neam, de limbă şi de credinţă strămoşească de-a lungul istoriei.

A urmat un moment în care elevii seminariști au recitat poezii din autorii români Andrei Bârseanu, George Coșbuc, Victor Tulbure și Vasile Alecsandri.

În încheiere, Corala „Carpe in Deum” a Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” a susținut un miniconcert de cântece patriotice, dintre care amintim: Hora Unirii, „Pe-al nostru steag e scris unire”, „Treceți, batalioane române, Carpații”.

Cu acest prilej a fost prezentată și o microex­poziție de cărți și documente, de epocă și recente, referitoare la momentul 1859.