Uvertură la un mare eveniment cultural

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 30 Iunie 2022

La sediul Ministerului Culturii a avut loc conferinţa de presă dedicată organizării celei de-a XVIII-a ediţii a Concursului interna­țional „George Enescu”, în septembrie, prezentării viziunii artistice a noului director artistic al festivalului și concursului, dirijorul Horia Măcelaru, și prefigurării programului ediției din 2023 a Festivalului „Enescu”. Ministrul Lucian Romașcanu a prezentat noua echipă, declarând că întâlnirea cu presa ar fi meritat să fie prefațată de „Oda Bucuriei”, apoi a vorbit despre problemele organizatorice, între care reîmprumutarea de la RAAPPS a Sălii Palatului, dar care trebuie să treacă printr-o serioasă renovare.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a reafirmat determinarea Președinției de a sprijini Concursul și Festivalul „Enescu”, desfășurate sub înaltul patronaj al acesteia, și a acordat organizatorilor deja tra­di­ționala diplomă de merit. Horia Măcelaru și-a prezentat intențiile privind extinderea ariei tematice a concertelor, implicit a publicului-țintă, menționând între altele concerte dedicate copiilor, dar și genuri muzicale care aparent n-ar avea ce căuta într-un festival clasic, dar prin care speră atragerea unui public mai larg. El și-ar dori ca fiecare om să găsească în Festivalul „Enescu” cel puțin un spectacol care să-l atragă și e sigur că în anul următor va merge la două. Horia Măcelaru a mai anunțat că vor participa dirijori cu vârste între 23 și 95 de ani.

Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM, după retragerea aproape legendarului Mihai Constantinescu, a prezentat provocările de organizare a unor evenimente de asemenea amploare și a anunțat că ARTEXIM va colabora pentru „Enescu” cu cea mai mare agenție de impresariat din lume. Partea de întrebări și răspunsuri s-a dovedit a fi neobișnuit de vie și dinamică. Jurnaliștii nu s-au sfiit să pună întrebări incomode, la care ministrul Lucian Romașcanu și invitații săi s-au străduit să răspundă cât mai bine. Între altele, am aflat că, în condițiile în care Sala Palatului nu îi aparține, iar un mare festival precum „Enescu” are nevoie de o sală proprie, Ministerul Culturii face demersuri pentru a obține terenul situat vizavi de Biblioteca Națională, în spatele Tribunalului București, pe care să construiască. Ministrul a dat asigurări, totodată, că bugetul Concursului și Festivalului „George Enescu” este și va fi asigurat.