Verdețurile, hrana vie de sezon

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 04 Martie 2016

După sezonul rece, în care organismul a fost privat de consumul de fructe și legume proaspete, deficitul de vitamine și minerale trebuie compensat din plin prin aportul de astfel de substanţe, provenit în această perioadă din verdețurile de primăvară. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, menţinând oasele puternice, favorizează digestia şi reglează greutatea corporală.
Nutriționiștii susțin că urzicile, ştevia, spanacul, loboda sau leurda au nu doar rolul de a reechilibra organismul, ci și un puternic rol terapeutic. Astfel, „spanacul conţine fier, calciu, clorofilă, betacaroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu şi potasiu”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Salata verde ajută ficatul, reduce riscul de boală cardiacă sau cancer şi combate insomnia. Una dintre plantele foarte consumate în acest sezon este și ștevia, bogată în minerale esenţiale sănătăţii noastre: calciu, magneziu, fier şi potasiu, dar şi în vitamine hidrosolubile, B şi C. De asemenea, leurda este consumată pentru beneficiile aduse în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie. Bogată în vitaminele E şi K, loboda este și ea una dintre cele mai apreciate verdețuri de primăvară. Însă poate cele mai importante proprietăți le au urzicile, un tonifiant general extraordinar. „Prin conţinutul lor bogat în aminoacizi esenţiali, vitamine B (acid folic), C, A, E şi K, calciu, fier şi magneziu şi în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât şi plante medicinale”, spune Lygia Alexandrescu.