Vizită pastorală în protoieriile Titu și Târgoviște Sud

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 09 Iunie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a efectuat miercuri, 8 iunie, o vizită pastorală în protoieriile Titu și Târgoviște Sud, județul Dâmbovița. Ierarhul s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi a vizitat lăcașurile de cult parohiale, inspectând lucrările aflate în diferite faze de execuție.

Mai întâi, chiriarhul Târgo­viștei a poposit în Parohia Lun­gu­lețu I, unde a fost întâmpinat de primarul localității, George Duțu. Ierarhul a vizitat apoi biserica din lemn, monument istoric de categorie A, construită în perioada 1780-1790, situată în cimitirul parohial Pantazi. Aici, Înaltpreasfinția Sa a purtat discuții cu autoritățile locale și cu preotul paroh în vederea întocmirii documentației necesare pentru realizarea unui proiect general de restaurare, se arată într-un comunicat al Biroului de presă eparhial.

În Parohia Pitaru, Înaltprea­sfințitul Părinte Nifon s-a întâl­nit cu primarul comunei Potlogi, ­Nicolae Catrina. În continuare, ierarhul a vizitat Biserica Strâmbeanu, unde a fost întâmpinat de echipa de restauratori care desfășoară lucrări de consolidare a lăcașului de cult și de restaurare a picturii și a catapetesmei din lemn a bisericii-monument istoric. Înaltprea­sfinția Sa a evaluat stadiul lucrărilor realizate printr-un proiect cu finanțare europeană, care urmează a se încheia în scurt timp.

La Parohia Crovu, unde a fost întâmpinat de Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și de Aurel Popescu, președintele Rompan, Arhiepiscopului Târgoviștei i-a fost prezentat stadiul finisajelor la noua biserică parohială.

La sediul Protoieriei Titu, Înalt­prea­sfinția Sa a oferit îndrumări cu privire la problemele administrative legate de actualul și fostul sediu al protoieriei, dar și la optimizarea activității instituției. În cadrul ultimei opriri, la Mă­năs­tirea Nucet, ierarhul locului a evaluat stadiul lucrărilor la șan­tierul de refacere a chiliilor afectate recent de un incendiu și a îndemnat la urgentarea acestora.

Pe preoții de la aceste parohii, chiriarhul Târgoviștei i-a îndrumat să dezvolte colaborarea cu profesorii de religie de la școlile din localitățile unde își desfășoară misiunea pastorală, să aprofundeze proiectele de catehizare parohială și pe cele social-filantropice, precum și să intensifice viața duhovnicească a credincioșilor.