Vizite arhierești la două parohii din județul Arad

Un articol de: Arhid. Claudiu Condurache - 13 Martie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a răspuns duminică, 12 martie, invitației părintelui paroh Grațian Ciuciuc de la Parohia Dorgoș, județul Arad, precum și credincioșilor comu­nității, și a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din filia Pătârș a parohiei.

Chiriarhul locului a fost întâmpinat de părintele Nelu Mercea, protopopul Lipovei, și de părintele paroh Grațian Ciuciuc, diac. Bogdan Noghiu, inspector eparhial.

În continuare, ierarhul a binecuvântat lucrările complexe efectuate la lăcașul de cult al filiei, dintre care menționăm: placarea treptelor exterioare, vopsirea fațadei, montarea de lambriuri pe pereții interiori și schimbarea totală a mobilierului, precum și adăugarea de covoare.

După această slujbă, Arhi­episcopul Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori.

În cadrul slujbei, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăță­tură despre „Iertarea păcatelor” (cf. citirilor scripturistice ale duminicii: Ap. Evrei cap. 1-2 și 7-8; Ev. Marcu 2 și Ioan 10), explicând că aceasta se primește prin Sfânta Taină a Spovedaniei, prin duhovnicii rânduiți de Biserică pe temeiul jertfei Mântuitorului și pri­vește întreaga ființă omenească trup și suflet.

La sfârșit, pentru activitatea rodnică desfășurată în parohie și filie, părintele Grațian Ciuciuc a fost hirotesit iconom.

Totodată, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru vizita în filia Pătârș, oferindu-i o frumoasă icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș.

După popasul duhovnicesc din filia Pătârș, chiriarhul, însoțit de primarul Florin Țole și preotul paroh Victor Bocancios, a vizitat și Parohia Ususău, unde a constatat stadiul lucrărilor de construcție ale capelei funerare de aici, apoi biserica ortodoxă din localitate.