Zelenski: „Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană”

Data: 06 Aprilie 2022

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut, luni, un discurs prin video­conferinţă în Parlamentul României, în care a declarat că „oamenii care doresc genocid în Europa” trebuie opriţi și că va începe un dialog cu statul român despre protecţia comunităţilor româneşti din Ucraina şi a comunităţilor ucrainene din România.

„Stimaţi români, trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa”, a afirmat Zelenski.

El a susţinut că Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruse.

„Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa mai e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale şi a Mării Negre”, a declarat Zelenski, potrivit Agerpres.

Liderul de la Kiev s-a declarat convins că România și firmele românești vor participa la refacerea ţării sale după război şi a mulţumit poporului român pentru susţinerea acordată refugiaţilor.

„Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare ­dintre popoarele şi statele noastre. De îndată ce situaţia va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru întreaga protecţie a comunităţilor româneşti din Ucraina şi a comunităţilor ucrainene din România, să asigurăm toată susţinerea pe care o putem. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană”, a spus preşedintele Ucrainei. (C. Z.)