Zi de sărbătoare în municipiul Brad, judeţul Hunedoara

Un articol de: Cătălin Ungureanu - 16 Mai 2022

În Duminica a 4-a după Paști, 15 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, în municipiul Brad din județul Hunedoara.

Ierarhii au sfinţit pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” și noile clopote ale lăca­șului de cult din municipiul Brad, în cea de a 4-a duminică după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda). În continuare, ierarhii au săvâr­șit Sfânta Liturghie la un Altar de vară amenajat în apropierea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de preotul Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a explicat rolul sfintelor icoane în cultul Bisericii Ortodoxe și importanța lor în viața credin­cioșilor, ele fiind obiecte sacre purtătoare de har ce îi apropie pe credincioşi și îi pun în legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Maica Domnului, cu sfinții îngeri sau cu sfinții ale căror chipuri sunt reprezentate în acestea. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a mul­țumit ierarhilor și preoților pentru pre­zență și împreună-slujire, ctitorilor și binefăcătorilor noii biserici, precum și tuturor credin­cioșilor pre­zenți.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit dis­­tincția „Crucea șaguniană” pentru mireni deputatei Natalia Intotero și lui Laurențiu Nistor - preșe­dintele Consiliului Județean Hune­doara. Prea­sfințitul Părinte Epis­cop Nestor a oferit distincția „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru clerici preotului paroh Gheorghe Stan și „Ordinul Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni lui Florin Cazacu - primarul municipiului Brad. De asemenea, au fost acordate mai multe acte de cinstire credin­cioșilor care au sprijinit lucrarea de pictură a lăcașului de cult.