Zi de sărbătoare la biserica din Foleştii de Jos

Data: 31 Ianuarie 2014
De praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, un sobor de preoţi condus de pr. Dumitru Diaconu a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din comuna Tomşani, satul Foleştii de Jos, judeţul Vâlcea, care şi-a sărbătorit hramul. După Sfânta Liturghie, pr. Constantin Dumitrescu, de la Parohia Râmeşti, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a  istorisit viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi. Apoi, pr. paroh Dumitru Diaconu a subliniat bucuria ce se naşte la sfânta slujbă de prăznuire a hramului unei biserici, când toţi fiii parohiei aduc din puţinul lor, primesc binecuvântarea lui Dumnezeu şi apoi mulţumesc Domnului că a binevoit a se înfăptui această comuniune.
 
Biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din comuna Tomşani, satul Foleştii de Jos, judeţul Vâlcea, a fost construită din zid la sfârşitul secolului al XIX-lea. În anii 1956-1957 a fost renovată la iniţiativa preotului Dumitru Diaconu, cu sprijinul enoriaşilor parohiei, iar în anii 1977-1979, în urma degradărilor majore cauzate de cutremurul din 4 martie 1977, a fost consolidată din temelie.
 
Lucrările de reconstrucţie au fost realizate cu sprijinul enoriaşilor, sub conducerea directă a preotului paroh Ion Găman şi au constat din: zidărie, pictură, învelitoare din tablă galbanizată, bucătărie, prăznicar şi împrejmuire. Pictura murală a fost realizată din nou în tehnica fresco de către pictorul Dinu Petre din Bucureşti, în anul 1978. La 28 ianuarie 1979 a fost resfinţită de PS Gherasim Piteşteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului.
 
În anul 2008, părintele Dumitru Diaconu, nepotul fostului preot slujitor Dumitru Diaconu (paroh 1930-1976), a efectuat lucrări de restaurare a picturii, încălzire centrală, împrejmuire cu gard din piatră şi fier forjat şi de amenajare a cimitirului parohial. Pe data de 19 octombrie 2008, biserica a fost resfinţită de către PS Gherasim Cristea, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului. (Arhid. Ioan Liviu Găman)