„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Alături de aproapele la Parohia „Sfântul Ilie” din Sinaia
Într-un oraș precum Sinaia, din Protopopiatul Câmpina, Arhiepiscopia Bucureștilor, cantina socială a Parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” - Sinaia 1 este unică. Activitatea filantropică a acesteia a început în 2012, anul în care au fost terminate lucrările la clădirea în care funcționează, începute cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu sprijinul concret și direct al conducerii orașului.
Datorită turismului, stațiunea Sinaia a ajuns la un anumit nivel de confort social, dar tot la fel de adevărat este și faptul că nu toți cetățenii ei se bucură de acest lucru. Pentru cei nevoiași, cantina socială a Parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a devenit locul unde nu numai că primesc hrană caldă o dată pe săptămână, ci și un alt fel de acasă, în care slujirea părintelui paroh Daniel Nicolae Coțoapă s-a preschimbat, în mod roditor, în ascultare de frate, luare aminte la nevoile lui și sprijin duhovnicesc.
Parteneriat și continuitate
La începutul Postului Nașterii Domnului, am vizitat Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” - Sinaia 1, pentru a afla mai multe lucruri, mai ales despre celălalt fel de slujire, cel social-filantropic, în care aceasta este implicată.
„Între parohie și Primăria orașului Sinaia există un acord de parteneriat ce reprezintă baza colaborării noastre pe plan filantropic și social și în care, în plan concret, sunt cooptați și 12 mari agenți hotelieri din comunitate. Ei ne oferă, în sistem de catering, mâncarea necesară hrănirii asistaților noștri sociali, noi ocupându-ne, prin voluntariat, de servirea hranei, igiena strictă a activității și suportul pastoral-misionar. Protocolul a fost realizat cu sprijinul concret și direct al primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, care s-a implicat în această activitate, a apreciat-o și o sprijină prin continuitate”, ne mărturisește părintele paroh, Daniel Nicolae Coțoapă.
Parohia dispune de o bază de date în care sunt înregistrate peste 80 de persoane adulte, dar și persoane cu vârste de până la 18 ani, membre ale familiilor celor asistați. „Acești creștini vin duminica la noi, la ora 12:00, unde, de fiecare dată, li se oferă o masă caldă și li se adresează o vorbă bună. Aici găsesc o atmosferă potrivită, în care nici unul dintre ei nu se simte lezat sau înjosit. În plus, la intrarea în cantină, de fiecare dată, există obiecte de îmbrăcăminte donate de enoriași, pe care cei nevoiași le pot lua, chiar dacă ei se află doar în trecere prin oraș. Aportul cuantificat al contribuțiilor financiare se ridică la peste 70.000 lei pe an, din partea unităților hoteliere și al parohiei. Nouă ne-ar fi foarte greu să desfășurăm această activitate în mod constant fără sprijinul perseverent al partenerilor sociali”, ne mai spune părintele paroh.
A face însă din actul filantropic o ascultare în duhul lui Hristos, Care „ne arată calea, rugându-ne să trăim în sfințenie ca să nu vătămăm pe aproapele, să preferăm pe alții nouă înșine, să nu luptăm pentru a-i domina”, cum spune părintele Sofronie Zaharov, a trebuit ca însăși slujirea părintelui paroh să se preschimbe într-o continuă și necondiționată ascultare.
Slujire față de semeni
„Ceea ce oferim noi nu este doar un simplu prânz primit la cantina parohiei de către persoanele nevoiașe. Mai sunt alte 10-15 cărora, neputându-se deplasa aici, le ducem hrana caldă la domiciliu, cu ajutorul tinerilor voluntari din filiala Sinaia a Ligii Tinerilor Ortodocși sau cu sprijinul unor credincioși. Apoi, cei care vin la noi socializează în niște condiții foarte normale și firești. De asemenea, lor le asigurăm și asistența religioasă, venind în acest mod în întâmpinarea nevoilor lor sufletești. Și asta a atras oameni cu probleme sociale nu numai din parohie, ci din tot orașul. Eu nu pot concepe «ascultarea» fără acest alt fel de slujire față de semenii mei”, ne-a explicat părintele paroh.
Pe lângă activitatea filantropică atât de necesară, cantina socială are și un rol de a aduna comunitatea parohială pentru a sluji un scop nobil care se extinde și asupra altor membri, precum copii și persoanele care necesită îngrijire medicală. „Activitatea preoțească este complexă, dar ea trebuie să fie și completă. Mi-am dorit să pot să văd oameni bucuroși în momentul în care primesc ceva de la parohie, și am reușit. Mai mult decât atât, în cantină, în perioada marilor sărbători, se desfășoară și alte activități, cum sunt cele culturale sau cele sociale de interes local, care consolidează coeziunea comunității. Nu am neglijat nici legătura cu școala, adică cu copiii. În acest sens, ne aflăm într-o permanentă colaborare cu Școala generală «George Enescu» din oraș, cu care avem un parteneriat. Apoi, am dezvoltat un parteneriat și cu spitalul din Sinaia, asigurând asistență duhovnicească celor aflați acolo în tratament. De asemenea, desfășurăm și activități comune cu diferiți agenți economici din oraș, cum sunt brutăriile, care ne sprijină necondiționat de atâta vreme în slujirea noastră filantropică. Pentru mine, ca persoană, există însă și un alt fel de bucurie, când le văd pe doamna preoteasă și pe fiica mea că vin și servesc la masă, fără întrerupere, de la înființarea cantinei, slujind și ele în felul lor aproapelui”, ne mai mărturisește părintele Daniel Nicolae Coțoapă.