„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Centrul social-pastoral „Sfânta Maria” de la Techirghiol
Grija Bisericii față de oameni s-a manifestat dintotdeauna nu doar prin rugăciune, ci și prin fapte de milostenie, deoarece, așa cum spune Sfântul Apostol Iacov, „credința fără fapte moartă este". Iar faptele credinței sunt, între altele, să îi cercetăm pe cei bolnavi și să îi ajutăm să își redobândească sănătatea trupului. Unul dintre așezămintele în care nenumărate persoane găsesc odihnă și tratament este Centrul social-pastoral „Sfânta Maria" de la Techirghiol, în cadrul căruia funcționează Baza de odihnă și tratament balnear „Sfântul Pantelimon", și Mănăstirea „Sfânta Maria" - Techirghiol (stavropighie patriarhală).
Centrul de la Techirghiol este unul dintre cele foarte căutate, persoane cu diferite afecțiuni venind la specialiștii de aici atât în timpul sezonului cât și extrasezon, medicii și specialiștii în domeniul sănătății purtând o deosebită grijă tuturor celor ce vin să își găsească tămăduirea trupurilor.
Băi de nămol sau de plante, băi galvanice, băi sărate sau cu electrostimulare ori masaje sunt doar câteva din metodele terapeutice folosite de personalul medical pentru tratarea afecțiunilor celor suferinzi. Suferințele tratate în acest centru sunt multiple, între ele numărându-se în general bolile reumatismale, afecțiuni post-traumatice, afecțiuni neurologice sau afecțiuni dermatologice, dar și multe alte suferințe.
Baza este dotată și modernizată cu aparatură medicală de ultimă generație și deservită de personal medical calificat. Principalele elemente folosite în tratarea pacienților sunt apa sarată și nămolul terapeutic, extrase din lacul Techirghiol.
Se realizează tratament profilactic, curativ și recuperator, precum și educație medicală în domeniile reumatologiei, neurologiei, tulburărilor circulatorii (varice) și afecțiunilor aparatului respirator. În funcție de recomandarea medicului specialist se pot administra electroterapie, magnetoterapie, kinetoterapie, băi sărate și de namol, băi galvanice, băi de plante și masaj.
„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am întreprins în ultimii ani mai multe lucrări de renovare şi modernizare a spaţiilor existente. Numeroasele solicitări au determinat extinderea programului de tratament de la 3 luni pe an la 10 luni pe an, ceea ce a impus modernizarea şi înnoirea tuturor spațiilor de cazare, ajungându-se la un număr de 130 de locuri, respectiv 70 camere duble şi simple, dotate cu grup sanitar propriu, frigider şi televizor, amenajate în cele două corpuri de clădiri A şi B existente încă din anul 1977. Pentru servirea mesei am amenajat şi am înnoit cu mobilier şi aparatură de gătit noua bucătărie şi sala de mese din corpul C, clădire care uneşte pe latura de est cele două corpuri de cazare. Astfel, totul este organizat unitar şi în aceeaşi incintă, facilitând accesul pacienţilor atât la tratament, cât şi la cazare şi masă. De asemenea, am amenajat şi o centrală termică nouă, care să facă faţă încălzirii tuturor spaţiilor de cazare şi tratament, precum şi pentru prepararea apei calde sărate, necesară efectuării curelor de tratament", a declarat părintele arhimandrit Cleopa Nistor, consilier patriarhal şi administratorul centrului.
Totodată, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în septembrie 2011 s-a început construirea unei case de oaspeți, fiind terminată şi sfinţită în data de 11 iulie 2013. Casa a fost construită prin efortul financiar al Patriarhiei Române, ajutată fiind şi de unii ierarhi ortodocşi români, protopopi, stareţi, stareţe şi donatori mireni. Edificiul este folosit pentru şedinţe oficiale cu ierarhii, clericii şi reprezentanții autorităţilor, precum şi ca loc de odihnă şi tratament pentru invitaţii Patriarhiei care susţin activităţile Bisericii.
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea trupului, persoanele care pășesc pragul Centrului de la Mănăstirea Techirghiol primesc și tămăduirea sufletului.
Prin participarea la slujbele ce sunt săvârșite în bisericuța mică de lemn ce se află în incinta mănăstirii, dar și la biserica nouă, de zid, ridicată în ultimii ani, pacienții se transformă în pelerini ce caută și vindecarea sufletului.
Oricine participă la toate slujbele mănăstirii rugându-se împreună cu preoții și maicile închinoviate aici.
De asemenea, cei cu dragoste față de marii duhovnici pot vizita chilia unde s-a nevoit ultimii ani din viață părintele Arsenie Papacioc, unul dintre marii duhovnici ai României.
Pentru protejarea bisericuţei care, fiind monument istoric, are nevoie de condiţii speciale de întreţinere şi adăugând faptul că este neîncăpătoare pentru obştea monahală şi credincioşii care participă la slujbe, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a pus piatra de temelie în anul 2000 pentru construirea unei noi biserici de zid. Lucrările de construcţie au început în anul 2003, iar în anul 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit paraclisul cu hramul „Sfântul Pantelimon" de la demisolul noii biserici, unde în prezent se desfăşoară slujbele religioase.
Printre proiectele mărturisite de arhim. Cleopa Nistor se numără construirea unei clădiri care va cuprinde o sală de conferinţe cu spaţiile aferente, un spaţiu de servire a mesei cu bucătărie proprie care să cuprindă şi o cantină socială, o patiserie şi spaţii noi de cazare, în total deservind aproximativ 100 de persoane. De asemenea, construirea unei clădiri pentru completarea bazei de tratament existente, în care să fie amenajat un bazin de înot pentru tratament cu apă sărată şi o serie de cabinete medicale, precum şi noi spaţii de cazare.