În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
„Lada cu pâine” a părintelui Gheorghe Nadoleanu
Cineva spunea că „pâinea cerşetorului are gust divin”, adunând în acest aforism întreaga lucrare ziditoare și filantropică a Bisericii. Inițiativa „Lada cu pâine”, a părintelui paroh Gheorghe Nadoleanu și a credincioșilor de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Palazu Mare, Constanța, s-a transformat într-un veritabil fenomen care a reușit să aducă coeziune și fraternitate creștină într-o parohie mărginașă, dintr-un cartier al urbei de la mare, extrem de polarizat social.
Părintele Gheorghe Nadoleanu, de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din cartierul Palazu Mare, Constanța, a venit la această biserică în toamna anului 2015, după o perioadă în care cele aproape 700 de familii de enoriași, din cauza unor tulburări, se împrăștiaseră pe la alte parohii. La prima slujbă pe care a ținut-o noul paroh au fost prezenți doar trei credincioși. Cu greu, părintele Nadoleanu a reușit, în timp, să strângă din nou comunitatea. A organizat mai întâi un program de rugăciune și oamenii au început să vină la slujbe din ce în ce mai mulți. Apoi, a mers spre familiile lor, spre nevoile lor. Așa a aflat că în acest cartier extrem de polarizat social există persoane foarte sărace, care aveau nevoie de un sprijin constant din partea Bisericii.
O originală inițiativă
„Am strâns mai întâi copiii la biserică. Prin ei i-am adus și pe părinți, pe bunici, pe unchi și pe mătuși. Anul trecut, am sfințit, de Bobotează, apele lacului Sutghiol. Constatând că se face ceva pentru ei, credincioșii au căpătat încredere și au început să vină din ce în ce mai mulți. Văzând că ne implicăm, enoriașii mi-au mărturisit păsurile, necazurile lor. De pildă, un copil pe nume Petrică, pe al cărui tată tocmai îl înmormântasem, el rămânând cu mama bolnavă, m-a sunat într-o zi și mi-a spus că nu au ce mânca. Împreună cu cei 16-18 copii care mă ajută în Altar, am mers la el acasă, cu tot ceea ce trebuia pentru hrana familiei lui pe o perioadă mai lungă. Apoi, copiii au început să aducă îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente pentru cei sărmani. Așa s-a întărit comunitatea. Așa s-a născut și inițiativa «Lada cu pâine», prin care eu, zilnic, dar mai mult enoriașii o umplem cu pâine pentru cei care nu o au. Ea a demarat la sfârșitul anului trecut, când domnul Traian Ionescu a confecționat o cutie din scândură în acest scop. Eu ofeream oricum celor nevoiași pâinea, colacii care se aduceau la Sfântul Altar. Domnul Ionescu este unul dintre cei care umple cutia cel mai des”, ne mărturisește părintele paroh.
Exemplul a fost urmat apoi și de alții. De Bobotează, pentru că era viscol, părintele a pus cutia cu pâine într-o mașină, împreună cu sticle cu Agheasmă Mare, și a mers cu copiii de la Altar pe la toate familiile care nu au putut să vină la biserică, oferindu-le pâine și apă sfințită. Astfel milostenia s-a extins. Acum, la „Lada cu pâine”, enoriașii aduc și ouă, ulei, zahăr, mezeluri, chiar și îmbrăcăminte. „Domnul viceprimar ne-a pus în legătură cu un producător care ne livrează și el, săptămânal, câte 500-600 de ouă, pe care le punem în cutie. Dorim ca inițiativa să fie o preocupare a fiecărui om cu posibilități financiare. «Lada cu pâine» este gura deschisă a oamenilor flămânzi, pe care noi trebuie să o hrănim, pentru că Dumnezeu ne-a dat nouă, ca să le dăruim și lor. Eu nu pot fi fericit când descopăr enoriași nefericiți lângă mine. Dacă ei sunt fericiți, mă hrănesc și eu din fericirea lor. Și mă bucur că oamenii au înțeles esența acțiunii. Că trebuie să împarți cu semenii tăi din darurile pe care le primești. Căci dăruind vei dobândi”, ne mai spune părintele Nadoleanu.
Trăind comuniunea
Emanuela Dan, o tânără de 26 de ani, programator în informatică, este una dintre persoanele care alimentează constant „Lada cu pâine”. „Milostenia făcută în sânul Bisericii este mai ziditoare. Oamenii percep altfel ajutorul oferit în acest cadru. Prin asemenea acte, ne apropiem de cei nevoiași, trăind înălțător comuniunea. «Lada cu pâine» este importantă, în primul rând, pentru faptul că aceia care se servesc din ea chiar au nevoie de pâine. Apoi, acțiunea în sine îi apropie pe oameni, indiferent de condiția lor materială. Eu am un salariu, mă pot descurca, dar când pun acolo pâinile realizez mai bine ce mi-a dat Dumnezeu. La rândul lor, cei cu nevoi recapătă încrederea în umanitatea semenilor. Eu fac lucrul acesta din nevoia de comuniune și de a oferi din ceea ce mi-a dat Dumnezeu mie. Trăiesc o liniște a sufletului și o apropiere față de oameni. Iar cei ce primesc darul nostru se luminează și capătă speranță, depășindu-și momentele de deznădejde. Recapătă încrederea în viață și în Dumnezeu. Și nu sunt singură în acest demers. Suntem și tineri, și adulți. Dacă societatea este fracturată uneori din cauza disputelor de tot felul, în Biserică ne adunăm cu toții. Mă bucur să știu că există fie și un om ajutat de mine”, ne spune Emanuela.
Lola, o sărmană care vine permanent la biserică, unde mătură, face curat la lumânărar, este născută în acest cartier. „La biserică, sufletul meu este împlinit, curat, de parcă zboară. Am familie, copii mulți, dar suntem amărâți. Dumnezeu însă, în cerul și în Împărăția Lui, ne strânge pe toți. Faptul că părintele și ceilalți credincioși pun pâine în cutie mă bucură. Cine are nevoie, ca familia mea, o găsește acolo”, ne spune aceasta.
Alte acțiuni
Renăscuta parohie a părintelui Gheorghe Nadoleanu multiplică gustul divin al pâinii dăruite și cu alte acțiuni sociale, precum proiectul „Ai carte, ai parte”, desfășurat în parteneriat cu Școala 14 din cartier, prin care copiii sunt încurajați să meargă la școală, conferințele susținute de specialiști despre roadele spirituale și fizice ale postului, acțiunile ONG-ului Provivax, unde părintele paroh este președinte, prin care s-a ridicat în 2002, la Isaccea, din fonduri FARE, un centru de zi în care sunt hrăniți și educați copii cu probleme sociale. „Noi ținem permanent legătura cu ei, îi aducem vara la mare. De altfel, am înfrățit Colegiul «Mihai Eminescu» din Constanța cu acest centru, astfel încât, în fiecare an, copiii de acolo primesc îmbrăcăminte, rechizite școlare etc.”, ne mărturisește părintele paroh.
În prezent, parohia se află la debutul unui program național, „Telefonul Vârstnicului”, derulat la inițiativa Fundației Vodafone România și Fundației Principesa Margareta a României, prin care Biserica acordă asistență spirituală, ajutor medical bătrânilor, celor rămași singuri. Aceștia sună gratuit la un dispecer de unde sunt îndrumați spre cei de care au nevoie. Astfel, „Lada cu pâine” s-a transformat într-un original fenomen caritabil al Bisericii, iar gustul grâului a început să zidească milostenia în sufletele enoriașilor răvășiți cândva de ispite.